Британската Bank of England разкри, че сериозно обмисля по-амбициозни цели, свързани с изменението на климата на фона на зелените промени в света. Това заяви изпълнителният директор на банката по финансовата стабилност Сара Брийдън, цитирана от британските медии.

От думите й става ясно, че банката води активен дебат относно плановете да намали собствения си въглероден отпечатък. Поради тази причина вече значително намалява пътуванията на политиците в чужбина в полза на виртуални срещи, дори след като ограниченията на пандемията се отменят.

Bank of England: Великобритания ще постигне най-силния си икономически растеж след ВСВ

Bank of England: Великобритания ще постигне най-силния си икономически растеж след ВСВ

Според банката през 2021 г. прогнозата за растежа на БВП е 7,25%

Вторият годишен доклад на банката показва, че нейните въглеродни емисии са намалели със 74%, изпреварвайки поставената по-рано цер от 63% до 2030-а година. До 205-а трябва да бъде постигната нулева нетна стойност.

"В пандемията се научихме, че можем да вършим наистина много работа виртуално - повече, отколкото някога сме смятали за възможно", коментира Брийдън.

Според нея банката иска да даде пример на всички останали по света, тъй като поставя проблемите на климата в основата на своята политика. Скорошният ход на Bank of England да направи портфолиото си от корпоративни облигации в размер на 20 милиарда британски лири е част от стремежа към практикуване на зелената политика.

От банката обявиха още, че ще инвестират в зелени корпоративни облигации навсякъде, където това е възможно. Освен това наскоро представи и първите си стрес тестове за изменението на климата, които ще изследват устойчивостта на най-големите британски банки и застрахователи срещу рисковете от глобално затопляне през следващите 30 години. Именно те ще са определящи за бъдещето на световната икономика, категорични са финансовите експерти от британската банка.

Кои са милиардерите с най-голям въглероден отпечатък върху планетата?

Кои са милиардерите с най-голям въглероден отпечатък върху планетата?

Изнедадващо това не са най-богатите