Изпълнителнителният директор на Tesla Илън Мъск и Джеф Безос се съревновават за титлата на най-богатия човек в света през последната година.

Но не само Мъск увеличи богатството си значително по време на пандемичната година. Цялостното богатство на милиардерите набъбна с над 1,9 трилиона долара през 2020 г., според Forbes.

Това наистина е колосална сума, но рядко се замисляме как цялото това богатство се превръща в потребление и какъв е произтичащият от него въглероден отпечатък.

Според анализ, публикуван в MarketWatch, милиардерите имат хиляди пъти повече въглероден отпечатък, от този на средностатистическия американец.

Не е трудно да се досетим, че собствениците на яхти, самолети и множество имения допринасят за парниковите газове в атмосферата. Например, суперяхта с постоянен екипаж, хеликоптерна площадка, подводници и басейни отделят около 7020 тона въглероден диоксид годишно, според изчисленията на анализаторите. Това е най-лошия актив от гледна точка на околната среда. Но лъвския дял на въглеродния отпечатък се дължи на транспортните средства и имотите.

Въглероден отпечатък на обикновен човек

Жителите на САЩ, включително милиардерите, са "допринесли" с около 15 тона въглероден диоксид на глава от населението през 2018 г. Средният отпечатък в световен мащаб е по-малък - само около 5 тона на човек.

20 от най-богатите души в света са "произвели" средно по около 8 190 тона въглероден диоксид през 2018 г. Но някои имат много по-голям въглероден отпечатък от други.

Кои са най-големите замърсители?

Според анализа Роман Абрамович има най-голям въглероден отпечатък. Това не е изненадващо, имайки предвид, че по-голямата част от богатството му от 19 милиарда долара е от търговията с нефт и газ. Извън Русия той е може би най-известен с това, че притежава лондонския футболен клуб "Челси".

Абрамович обича да плава в Средиземно море със своята суперяхта, наречена Eclipse. Тя е с дължина от 162 метра и е втората по големина в света. Той пътува и със специално проектиран Boeing 767, който може да се похвали с трапезария от 30 места. На по-кратки разстояния използва своя самолет Gulfstream G650.

Милиардерът има жилища в редица страни, включително имение в лондонския Кенсингтън Парк, замък във Франция и имение от 28 хектара в Сейнт Бартс на Карибите, което някога е принадлежало на Дейвид Рокфелер. През 2018 г. той напуска Великобритания и се установява в Израел, където получава гражданство и си купува жилище за 64,5 милиона долара през 2020 г.

Според анализа той е отговорен за най-малко 33 859 тона емисии на въглероден диоксид през 2018 г. - повече от две трети от тях се дължат на неговата яхта, която използва целогодишно.

На второ място е американският бизнес магнат и продуцент Дейвид Гефен, отговорен за над 18 хил. метрични тона въглероден диоксид през 2018 г., следван от бизнесмена и инвеститор Шелдън Аделсън, който е произвел над 11 метрични тона CO2.

На четвърто място е най-богатият европеец Бернар Арно, чийто въглероден отпечатък за 2018 година е над 9 метрични тона CO2.

Огромни имения и частни самолети

Бил Гейтс, който в момента е четвъртият най-богат човек в света, е "скромен" замърсител според стандартите на милиардерите. Според изчисления годишният въглероден отпечатък на Гейтс е 7 493 метрични тона въглерод, предимно от частните му самолети.

Осен самолетите и огромната яхта той притежава и множество недвижими имоти. През 90-те години Гейтс стори Ксанаду - огромно имение на стойност 127 милиона долара в Медина, Вашингтон. Гигантският дом разполага с гараж за 23 автомобила, кино за 20 души и 24 бани.

Милиардерът притежава поне пет други жилища в Южна Калифорния, островите Сан Хуан в щата Вашингтон, Ню Йорк, както и конна ферма, четири частни самолета, хидроплан и "колекция" от хеликоптери.

Мъск

Илън Мъск има изненадващо нисък въглероден отпечатък, въпреки че е вторият най-богат човек в света и изглежда възнамерява да даде пример на други милиардери. Той няма суперяхта и дори твърди, че не си почива от работа.

Според изчисленията на анализаторите, Мъск има сравнително скромен въглероден отпечатък през 2018 г. - около 2084 метрични тона CO2. Тогава обаче той притежаваше осем къщи и един частен самолет. Тази година неговият въглероден отпечатък ще е още по-нисък, тъй като през 2020 г. той продава всичките си жилище и обеща да продаде още свои притежания.

Въпреки че въглеродният му отпечатък все още е стотици пъти по-висок от този на средностатистическия човек, той показва, че свръхбогатите могат да намалят въздействието си върху околната среда, а не само да говорят за вредите от него, както и да инициират благотворителни кампании заради вредите от климатичните промени.

Джеф Безос и Майкъл Блумбърг също са сред богаташите, които имат скромен въглероден отпечатък.