Икономическите рискове остават топ-приоритет за монетарната политика на ФЕД, коментира преди минути Бернанке. Негативите на имотния пазар постепенно обхващат всички сектори на реалната икономика, което кара финансовите пазари да действат хаотично, а потребителите намаляват рязко заделените за харчене средства. Последните данни за щатската икономика, потвърждават прогнозите на ФЕД за слабо развитие, коментира Marketwatch.

„Излизащите индикатори през последните седмици, напълно подкрепят направените от нас прогнози за слаб икономически напредък в краткосрочен план", сподели Бернанке пред сенатската банкова комисия днес.

Бернанке потвърди предварителните очаквания за възстановяване на икономиката през втората половина на годината, което ще е следствие от рязкото съкращение на лихвените нива. Припомняме, че от септември 2007 г. до днес, монетарната комисия към ФЕД гласува общо смъкване на федералната лихва с 2.25 процентни пункта.

"Рисковете пред икономиката идват най-вече от слабия пазар на имоти и пазара на труда", продължи коментарите си Бернанке. „Финансовият сектор може да продължи слабото си представяне, което ще се отрази негативно на ликвидността", продължава той.

Бернанке очаква, строителните предприемачи да забавят работа с оглед прекалено големите запаси на непродадени жилища в САЩ. Строителството на търговски и офис сгради ще ограничи темповете си на развитие през следващото тримесечие, в унисон с по-ниските бизнес разходи и по-трудния достъп до финансиране.

Wall Street успя да превъзмогна първоначалните си загуби, след като Бернанке не даде сигнал, че ще сложи край на политиката по съкращаване на лихвеното ниво. Пазарите са напълно убедени, че председателят на ФЕД ще гласува още едно понижение с 0.50 процентни пункта на следващото заседание на 18 март.

В момента, индустриалният индекс Dow Jones покачва с 40 пункта (+0.35%) до ниво 12 725.20 пункта, а доларът проби над $1.51 за евро. Очакванията за още лихвени понижение, накара валутните спекуланти да продължат агресивните доларови разпродажби, след като по-рано днес доларът за първи път премина над $1.50 за евро. Петролните фючърси отстъпиха от високите стойности, като в момента се понижават с $0.10 до нивото $100.80 за барел.