Безработицата във Великобритания падна до 42-годишно дъно. Въпреки това заплатите отчитат слаби увеличения, а цената на живота на Острова де покачва, предадоха международни медии.

Публикация на Reuters посочва, че официалните данни отчитат, че нивото на безработица в периода между март и май е паднало до най-ниското си равнище от 1975 г. насам - 4.5%, което е под средната прогноза на икономисти от 4.6%.

Възнагражденията на британците са тръгнали нагоре с 2% през трите месеца до май в сравнение със стойностите им за година по-рано. Ръстът е малко под нивото от април, но много по-ниски от темпа на инфлацията, отчитат от Националната статистическа служба, цитирани от Bloomberg. В резултат на това реалните заплати са паднали с 0.5%, сочат данните.

"Въпреки силната обстановка при работните места, имаше друг спад в реалните доходи, като ръстът на седмичните заплати беше нисък, а инфлацията продължава да се увеличава", коментира статистикът на ONS Мат Хюз.

При публичния сектор възнагражденията са скочили с 1.4% през последните три месеца. Заплащането в частния сектор се е увеличило с 2.2%.