Българският трудов пазар губи по 50 000 души годишно заради демографската криза, а липсата на квалифицирана работна сила е основният проблем на бизнеса в последните години. За периода 2011-2017 г. 41 486 ученици са напуснали страната.

25 милиарда лева са преките загуби за българската икономика в годините на прехода от емигрантските процеси, показват изчисленията на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това са тревожни акценти от данните на работодателите, които събраха отговорните институции на кръгла маса на тема "Бизнес и висше образование", съобщава news.bg.

АИКБ иска изцяло нов модел на финансиране на висшето образование в държавните висши училища. Те искат незабавни мерки за сътрудничество и координация между бизнеса и системата на висше образование, което да доведе до възстановяване на социалната справедливост, без да се ограничават граждански права.

Новият модел на финансиране на висшето образование трябва да спомага за насърчаване и задържане в заетост в страната на завършилите държавна поръчка. АИКБ настоява още да бъде изменена и подобрена системата за кредитиране на студентите. Студентите от дефицитни специалности може да бъдат стимулирани с допълнителни стипендии за издръжка.

Бизнесът поиска план-приемът във висшите училища да бъде съкратен с една трета, а в средното образование приоритетът да се прехвърли върху професионалните гимназии. Образователната система да подготвя кадри за дефицитните специалности, каквито са инженерните и техническите направления.

Става въпроси за девалвация на висшето образование, твърди Велев. 50% от висшистите се реализират на работни места, за които не се изисква такова образование.

Инженерните специалности имат нужда да бъдат реабилитирани, изтъкна още шефът на АИКБ. Имаме най-голям недостиг на инженери. План приемът трябва да се съкрати ако не на половина, поне с  една трета и то в близките години, настоява бизнесът. Оказва се, че твърде много са хуманитарните специалности.

Другият удар върху трудовия пазар са емигрантските процеси. България е загубила повече от един милион и триста хиляди свои граждани, посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според него 30 процента от тях са висшисти и 50 процента среднисти, по консервативна оценка, което е довело до 25 милиарда лева преки финансови загуби на средства, които държавата и данъкоплатците са похарчили за обучението на млади хора. А непреките загуби за българската икономика са много по-големи.

По думите на Велев сме се превърнали в инкубатор на човешки ресурси за чужди икономики.