8 от 10 компании, както и един на всеки трима заети в частния сектор в Гърция "оцелява" на държавна помощ. Подобно обобщение правят от местното издание Kathimerini в анализ на ефекта на пандемията върху бизнеса.

32,6% от служителите на заплата в частния сектор, които работят за фирми, засегнати от коронакризата, получават обезщетения, както и се възползват от други подкрепящи мерки, включително намаляване на наеми и отлагане на плащания.

Според оценката на ресорното министерство последствията от кризата върху пазара в страната ще бъдат тежки и продължителни, като те ще останат факт и след началото на 2021 година. От данни на институцията става ясно, че 800 000 фирми са отчели спад на оборота от началото на пандемията.

Гърция иска да стане хъб за богати данъкоплатци и така да спечели от Брекзит

Гърция иска да стане хъб за богати данъкоплатци и така да спечели от Брекзит

Те ще трябва да направят инвестиция от 500 000 евро в страната в рамките на три години

Около 210 000 от тях са спрели работа заради наложените ограничения, а още 600 000 дружества влизат в списъка с по-тежко засегнатите от кризата.

За тези компании работят 1,5 милиона души, като договорите на близо 648 000 от тях са били прекратени. Общият брой на заетите в частния сектор в страната е около 1,9 милиона души.

Като цяло от изданието посочват, че почти 50% от частния сектор са били засегнати в по-голяма или по-малка степен от пандемията.

Междувременно те предупреждават, че 2021 година може да се окаже особено тежка за тези компании, тъй като те ще трябва да започнат да покриват данъчни задължения, както и такива по осигурителни вноски и заеми, отложени през настоящата.

До някаква степен тежките последици за тях трябва да бъдат смекчени от новата планирана държавна помощ в размер на общо 2,5 милиарда евро. Тя ще бъде насочена към фирми и служители, като ще влезе в действие през следващия месец.

CVC Capital става най-големият инвеститор в Гърция

Новият собственик на млеката "Верея" у нас става инвеститор № 1 в Гърция

След вложения за общо 1,5 милиарда евро