Преди три години Черна гора успява да привлече историческо финансиране от Аду Даби за развитие на селското стопанство. И днес, доста време след отпускането на заема, все още само един от деветте одобрени за финансиране проекти, е осъществен. 

Сред подписалите договор по схемата е местният бизнесмен Драган Бюрич, получил 3 милиона евро за изграждането на кравеферма. Но към днешна дата той не може да обясни на партньорите си в Щатите защо все още работата в нея не е започнала.

Всъщност причината е много проста - до избраното за проекта място няма изградена инфраструктура, която да осигури електричество и вода, разказват в своя публикация от Balkan Insight.

Още през март миналата година фермата, която по план трябва да разполага с конюшна и мандри, е трябвало да започне работа. Според изчисленията на ден там трябва да се произвеждат по над 60 000 литра мляко. Но административните спънки на общината в Биело поле бавят проекта вече цяла година.

Така новите конюшни и всички останали постройки в мащабната ферма пустеят. А само две години назад проектът е сред най-обсъжданите от медиите в Черна гора.

Интересът към него не е случаен, като договореното финансиране от Фонда за развитие на Абу Даби (ADFD) е историческо за страната. Освен 3-те милиона долара за фермата в Биело поле, Подгорица успява да се споразумее за още 47 милиона долара за развитието на други проекти в земеделието.

Още преди подписването на договора Драган Бюрич закупува земята през своята фирма "Milkraft" и осигурява разрешителните за строеж на сградите за бъдещата ферма, където има място за 430 крави.

Самият той инвестира 10 милиона долара във фермата и получава допълнително 3 милиона долара от местното министерство на земеделието. Освен него други осем компании подписват договори за финансиране от отпуснатите 50 милиона долара от Абу Даби през 2015 година.

Въпреки че парите за фермата в Биело поле са осигурени, а съоръженията вече са построени, административните бариери остават. Забавянето с включването към електрическата и ВиК мрежите забавят сериозно проекта и носят допълнителни разходи на компанията.

Нещо повече, към средата на миналата година за 23,2 милиона долара от финансирането са подписани предварителни договори с 11 компании. 9 от тях са получили парите по него, като останалите 2 не са били одобрени за отпускане на заем.

В същото време според данни на правителството към средата на 2017 година едва една от всички 9 фирми - "Vektra Kajic", е успяла да оползотвори финансирането и е започнала производство. Причината другите още да не работят отново са административни и са свързани с това, че те не успяват да покрият допълнителните изисквания, които компаниите не могат да покрият.