Икономическият ръст на Еврозоната не е засегнат, а икономическата активност дори се е повишила през месец февруари, сочат резултатите от внимателно следеното проучване, публикувано в края на миналата седмица, съставящо индекса на мениджърите по покупки. За Еврозоната се вижда изненадващо за анализаторите от Financial Times възстановяване на доверието след последния пазарен трус.

Потвърждава се, че фундаментите на икономиката в Еврозоната са стабилни в момента, твърди Хосе Мануел Гонзалес-Парамо, член на борда на ЕЦБ. Само че резултатите сочели за постепенна тенденция на забавяне, която можела да увеличи натиска върху ЕЦБ да последва Федералния резерв на САЩ и да започне да съкращава лихвените си нива.

Икономическият ръст в Еврозоната се запазва приблизително същия както в последното тримесечие на миналата година, когато БВП е нараствал с 0.4%. Йорг Кремер от Комерцбанк във Франкфурт коментира това така: „Имаме забавяне от обичаен характер, не сме се натъкнали на подводен риф".

Ръстът в сектора на услугите е стагнирал през януари, но значително се е засилил през този месец, показва изследването. Компонентът в индекса, който формира промишления сектор, е намалял, макар и не драматично. Общият индекс през януари е бил 51.8 пункта, през февруари е 52.7. Данни над 50 означават икономически ръст.

Липсата на някаква икономическа епидемия ще позволи на ЕЦБ да запази „ястребовия" си тон, особено с инфлация на 14 годишен връх от 3.2%, далеч над целевите стойности от 2%. По-високите цени на петрола заплашват инфлацията да се повиши още повече. Борбата с инфлацията оставала главен приоритет на ЕЦБ.

Само че анализатори предвиждат, че дори ЕЦБ ще бъде принудена да свали прогнозите си за икономически ръст в Еврозоната през идния месец. По сравнение с други слаби периоди от последните години, този път няма да има някакви преждевременни възраждания, особено при такъв нисък ръст в САЩ и разпростиращи се ефекти на високата цена на кредита в реалната икономика.

ЕЦБ трябва да прецени: дали и колко бързо икономическото забавяне ще отслаби инфлационните ефекти. Индексът на мениджърските покупки се оказа по-силен от очакваното, но има други данни, които говорят за забавяне.

Във Франция потребителските разходи през януари са паднали с 1.2%, най-значителен спад от септември 2006. Промишлените поръчки в Еврозоната са паднали с 3.6% през декември според Eurostat, което може да отразява и по-слабите данни за производството, на които скоро ще станем свидетели. По-рано финансовите пазари залагаха на лихвено съкращение в Еврозоната още през април, но след публикуването на индекса, пазарът чака юни.