Доверието на бизнеса във Великобритания стигна рекордно дъно, невиждано от финансовата криза насам въпреки че страната направи първи стъпки към отварянето на икономиката си и разхлабване на мерките в страната, съобщава Bloomberg.

Оптимизмът за развитието на икономиката и настроенията за наемане на служители са паднали през този месец, показва изследване на Lloyds Bank, публикувано в петък.

Според повече от четири от десет компании, включени в анкетата, очакват да намалят броя на служителите си, а още 38% да замразят заплатите им.

Британските компании остават резервирани дори и след като премиерът Борис Джонсън обяви първи стъпки към нормализиране от 10 май, включително отваряне на някои работни места при спазване на изискванията на социална дистанция.

"Резултатите отчасти обхващат периода от обявяването на първите облекчения на режима, но условията на търговия остават трудни за повечето компании", обяснява старши икономиста в Lloyds Хан-Йо Хо.

"Независимо от това по-нататъшното ограничаване на мерките ще даде възможност на повече предприятия да възстановят дейността си", добавя той.