Търговците на руски суровини обръщат поглед към Дубай, като алтернатива на Швейцария. В европейската държава има все повече предизвикателства за тях от началото на войната досега. Засилването на санкциите предизвиква миграция към емирството в Персийския залив, пише Bloomberg.

Тримата най-големи производители на петрол в Русия са в процес на оценка за търговски операции в Дубай, а няколко други фирми вече са се преместили там.

Санкции затрудниха търговията на руските държавни фирми, включително тези, които транспортират стоките на страната. Някои банки пък се самосанкционираха - изтеглиха кредити, които са от решаващо значение за финансиране на сделки, докато корабните компании и застрахователите също спират услугите си.

Дубай не налага санкции на физически и юридически лица от Русия, което я направи конкурентоспособна на Швейцария, където не е така.

Въпреки че Швейцария претендира за неутралитет, страната последва примера на ЕС при налагането на все по-строги ограничения върху някои стоки, банки и лица, които се смятат за близки до Кремъл.

Абрамович си търси къща в Дубай

Абрамович си търси къща в Дубай

В един от най-големите изкуствено създадени острови в света

До края на 2022 г. ЕС ще въведе ограничения, които ще забранят застраховането и финансирането на транспортирането на руски петрол до страни извън блока, а Швейцария заяви, че ще направи същото.

Щом това се случи, ще има категоричната забрана на Швейцария за посредничество, продажби и предоставяне на финансови услуги за руски въглища, която беше обявена през април. Някои бизнеси ще преместят извън страната.

Ръководството на руския държавен производител на петрол "Роснефт" я скоро посетиха Дубай, за да проучат идеята за търговия. Междувременно "Газпром нефт" също иска да разшири присъствието си в там, според източници на Bloomberg.

Руският търговец на зърно Solaris Commodities отвори офис в Дубай миналата седмица, според източник на Bloomberg.

В санкциите не са включени селскостопански продукти, но компанията е установила, че е по-трудно да получи достъп до финансиране, след като швейцарските банки избягват да работят с руските търговци.

EuroChem Group, който е един от най-големите производители на торове в света с по-голямата част от активите си в Русия, също създава базирано в Дубай предприятие. Преди компанията е била собственост на милиардера Андрей Мелниченко до началото на войната в Украйна.

Стратегията на ОАЕ

ОАЕ привлякоха богатите руснаци след нахлуването в Украйна. Сега държавните предприятия и частните компании следват примера им. Освен това изобилието от зони за свободна търговия на Дубай, близостта му до производителите на енергия от Близкия изток и ниското данъчно облагане също се оказаха от голямо значение. Миналата година Dubai Multi Commodities Center беше домакин на събитие с Московската търговска камара, целящо привличане на руския компании там.