Френско-германски консорциум ще "строи" първия в Европа суперкомпютър Exascale. Консорциумът се състои от германската ParTec и подразделението на френската Atos. Вече е сключена сделка с EuroHPC, съвместно предприятие между ЕС, европейски страни и частни фирми, насочено към насърчаване развитието на суперкомпютрите в Европа, предаде Reuters.

Съвместно предприятие EuroHPC ще се управлява от Jülich Supercomputing Center в Германия. Договорът включва доставка, инсталиране, хардуер, софтуер и поддръжка на суперкомпютъра JUPITER Exascale. Цената на системата и нейната експлоатация за шест години възлиза на 500 милиона евро. Предвижда се JUPITER да бъде инсталиран през 2024-а в кампуса на изследователския център Jülich.

JUPITER ще има три пъти по-голям изчислителен капацитет от настоящия най-мощен суперкомпютър в Европа и ще осигури мощност равна на 10 милиона съвременни настолни компютри. Цялостната система ще изисква пространство от около 4 тенис корта и ще използва над 260 километра окабеляване, пише Yahoo Finance.

 Tesla ще инвестира над $1 милиард в суперкомпютър. Новината изплаши инвеститорите

Tesla ще инвестира над $1 милиард в суперкомпютър. Новината изплаши инвеститорите

Идеята е да обработва огромни количества данни, включително видео от автомобили Tesla

Системата се финансира от европейската инициатива EuroHPC JU, основана през 2018 г. (250 милиона евро), заедно с Федералното министерство на образованието и научните изследвания (BMBF) и Министерството на културата и науката на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

"Предоставянето на първия суперкомпютър Exascale в Европа, основан на технологията BullSequana XH3000 на Eviden, е гордост за нашите екипи. Европейската научна общност ще има възможността да се възползва от забележителна машина "произведена в Европа", да се справи с научните предизвикателства и да стимулира иновациите", коментира Еманюел Льо Ру, старши вицепрезидент на групата, глобален ръководител HPC, AI & Quantum в Eviden, Atos Group.