Доскоро Дубай беше истински рай за привличането на капитал и инвестиции в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Тенденцията обаче вече се обръща и вместо рекорден растеж емирството се сблъсква с осезаем спад.

Да, големите строителни компании все още са там и работят усилено, но никой не е сигурен дали всички нови търговски и офис площи ще бъдат заети. Вече в моловете в Дубай се забелязва намаление на броя магазини и ресторанти в сравнение с преди.

При чуждестранните граждани, работещи там, които са жизненоважни за растежа на икономиката, вече се забелязва отлив след значителното повишение на разходите на живот там, както и на тези за правене на бизнес, разказва Bloomberg.

Корпоративните гиганти на Дубай - от авиокомпанията Emirates до лидера в имотния бранш Emaar Properties, разочароват с последните си финансови резултати, а финансовият пазар преживява най-тежката си година от глобалната криза насам.

Анализатори посочват, че една от причините за спада идва от петролната криза от 2014 година, ударила съседните държави от Персийския залив. Преди нея те са едни от най-честите пътуващи до Дубай, като сега са заменени от туристите от Китай и Индия.

В същото време ролята на Дубай като търговски хъб сериозно отслабна на фона на глобалната търговска война. Конкретно санкциите на САЩ принудиха емирството да преустанови търговските си отношения със съседен Иран.

Нещо повече - според автора на книгата "City of Gold: Dubai and the Dream of Capitalism" Джим Крейн Дубай, наричан още Швейцария на Персийския залив, е възпрепятстван от враждебно настроените си съседи в Близкия Изток.

В настоящия момент това се отнася до участието на ОАЕ в конфликтите в Либия и Йемен, а също и в бойкота срещу Катар.

"Това е ситуация, в която Дубай попадна, без да има вина. Ти можеш да отидеш на война със съседите си или да търгуваш с тях. Прекалено трудно е да правиш и двете", посочва Крейн. По неговите думи инвеститорите в емирството са притеснени с право.