Страните от Европейския съюз подготвят нови санкции за повишаване на натиска върху руската икономика, съобщават международните агенции. Европейските действия ще бъдат насочени към руски банки, към повече олигарси и към използването на криптовалута, твърдят дипломати и официални лица от Брюксел.

Очаква се Европейската комисия да представи нов проект за санкции следващата седмица. Предложението ще трябва да бъде одобрено от всички 27 държави членки на съюза.

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Отговорът е комбинация от политически, икономически и геостратегически съображения

Сред мерките, които в момента се обсъждат от представители на ЕС, е как да се разгърне "черния списък" на блока за борба с прането на пари, насочен към държави, които помагат на Русия да заобикаля западните санкции.

Припомняме, че САЩ и Европейският съюз вече се договориха за сформиране на съвместни работни групи, които трябва да гарантират, че санкциите, които вече са обявени срещу Русия заради войната в Украйна, могат да бъдат ефективно приложени.

Трансатлантическите усилия включват работа за оказване на натиск върху трети страни, които правят възможно руски олигарси и компании да преместват финансови активи, които се намират извън Русия, към места, които не попадат в обсега на наложените от западните държави санкции.

Към момента част от западните санкции включват пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори. Забранен е и вносът в ЕС на продукти от стомана, като това са пропуснати приходи от износ за Русия на обща стойност приблизително 3,3 милиарда евро.

Какви са новите санкции на ЕС спрямо Русия

Какви са новите санкции на ЕС спрямо Русия

Забраните включват и износ от ЕС за Русия на луксозни стоки, вкл. бижута