Европейският съюз има "сериозни опасения" за приет Закон за намаляване на инфлацията на САЩ, заявявайки, че той нарушава международните търговски правила, предаде CNBC.

Законопроектът беше одобрен през август и включва рекордните 369 милиарда долара разходи за политики в областта на климата и енергетиката. Огромният пакет включва данъчни облекчения за електрически автомобили, произведени в Северна Америка.

Европейският съюз обяви, че може да предприеме ответни мерки срещу САЩ заради субсидиите за електрически автомобили, които облагодетелстват местните производители. Според Брюксел тези облекчения за американските производители на електромобили ще поставят електронните автомобили, произведени в ЕС, в неравностойно положение на печелившия вътрешен пазар на САЩ, пише БНР.

Според закона за намаляване на инфлацията се предвижда данъчен кредит от 7500 долара за закупуване на електромобил, но автомобилът трябва да излезе от американски завод с батерии местно производство.

Европейският комисар Тиери Бретон заплаши да предприеме "ответни мерки" срещу САЩ, защото субсидиите са "в противоречие с правилата на Световната търговска организация".

Ако Вашингтон не се съобрази с мнението на ЕС, блокът може да изложи аргументите си в СТО, заяви той.

Освен това Френският министър на финансите Бруно Льо Мер призова за "координиран, единен и силен" отговор от страна на държавите от ЕС срещу мерките на САЩ. Той заяви, че според предварителните оценки на френското правителство става въпрос за инвестиции в размер на 10 млрд. евро.

Канцлерът Олаф Шолц неотдавна предупреди, че мерките на САЩ могат да предизвикат "огромна тарифна война".