Увеличаването на напрежението на италианския облигационен пазар може да навреди и на други задлъжнели страни в еврозоната, съобщи Европейската централна банка в четвъртък в предупреждение за риска от неочакван скок при разходите за вземане на заеми.

Описвайки дългия списък с рискове в редовния преглед на стабилността, ЕЦБ предупреди, че високите разходи на Италия, възможният край на цикъла на растеж в САЩ и признаците на прекомерна надценка на пазара на имоти в еврозоната са сред нейните притеснения, пише Reuters.

Някои критици отдавна предупреждават, че самата ЕЦБ е посяла семената на нова криза, като е намали доходността на облигациите, надувайки балон на капиталовите пазари и давайки на банките евтина и почти неограничена ликвидност.

"Притеснението за устойчивостта на държавния дълг дойде на преден план", посочват от централната банка. "Натискът върху суверенните разходи за финансиране, в съчетание с липсата на достатъчно усилия за фискална консолидация, може да дестабилизира нивото на дълга в силно задлъжнелите страни".

Плановете на италианското правителство да увеличи разходите в нарушение на правилата на ЕС оскъпи разходите по заемите тази година, излагайки уязвимостите на страната, при вече високите нива на дълга и стихващия растеж.

"По-голямото напрежение на пазара може да се разпространи и на други пазари на държавни облигации в случай на по-нататъшен стрес в Италия ", каза ЕЦБ.

Като се отдалечи от дългогодишното си твърдение, че цените на недвижимите имоти не са раздути, ЕЦБ предупреди, че има оживление на жилищния пазар сега и се появяват "леки признаци" на надценки, с големи различия в различните страни.

"Основните причини, които биха могли да отключат непрекомерно увеличение на рисковите премии, са свързани както с вътрешни, така и с външни фактори", заяви ЕЦБ доклада си за преглед на финансовата стабилност.

"Това включва непредвидени пазарни реакции заради нестабилност на водените политики или в политическия елит в еврозоната, по-нататъшно напрежение в развиващите се пазари с възможно разпространение към развитите икономики, както и остър обрат в макро-финансовите перспективи на САЩ", според ЕЦБ.

Фискалната експанзия в САЩ може да доведе до повече турбулентност в развиващите се пазари, които натрупаха големи дългове в щатски долари и по този начин се сблъскаха с "много висок" кредитен риск.

"По-бързо от очакваното нормализиране на политиките в САЩ и последващо поскъпване на американския долар може да доведе до рязко и голямо увеличение на рисковите премии върху финансовите активи на развиващите се пазари", се казва в доклада.

ЕЦБ планира да прекрати схемата си за изкупуване на облигации в размер на 2,6 трилиона евро след началото на годината, но заяви, че ще запази лихвените си проценти непроменени поне до следващото лято и няма да затяга политиката си с години напред.