Водещите индустриални страни в света се радват на силен растеж, но са изправени пред риска от покачване на инфлационните очаквания, повишаване на цените на енергията и разширяване на протекционизма, се казва в комюникето на Г7.

В изявлението, което ще бъде оповестено по-късно, след окончателното приключване на преговорите между финансовите министри и централни банкери от Г7, се съдържа внимателно премерен призив към Азия да позволи по-бързото покачване на валутите, за да подпомогне намаляването на глобалните дисбаланси.

Комюникето не е съдържало изрична част, която да касае валутните курсове понеже, според официални лица, тя все още се финализира.

Според източник от Г7 обаче, Европа е обезпокоена от поевтиняването на японската йена напоследък и се надява, че Китай ще предприеме поне вербални действия, за да спре този тренд.

Япония е с голям търговски излишък и, според източникът, е в собствен интерес на азиатската страна да не позволи по-нататъшно обезценяване на йената.

Иначе, според източника Г7, комюникето до голяма степен ще повтаря казаното от групата след срещата на 21 април, когато Г7 призоваха в частност Китай за по-голяма гъвкавост на валутния курс.