Европейският съюз ще се стреми към засилване на сътрудничеството си с Африка в търсене на алтернативи за внос на природен газ и намаляване на зависимостта си от Русия с близо две трети до края на тази година. Това гласи проектодокумент ЕК, според източници на Вloomberg.

Според информацията от документа планът е да се Блокът да се подготви за внос на 10 милиона тона водород от възобновяеми източници до 2030 година, което да улесни замяната на газ от Русия и да е унисон със зелените планове на Европа.

B проектодокумента e пocoчeнo, че страните в Африка и по-конкретно тези в западната част на континента - Нигерия, Сенегал и Ангола, предлагат неизползван потенциал на втечнен природен газ.

От началото на конфликта в Украйна ЕС търси варианти да диверсифицира вноса си на газ. ЕС планира да увеличи вноса на втечнен природен газ с 10 млрд куб.м. от други доставчици, което обаче изисква установяване на отношения с потенциални доставчици, се казва в документа.

Сред стъпките е прилагане на споразумението със САЩ за доставка на 15 млрд. куб. м. LNG през 2022-а година и около 50 млрд. куб.м. годишно до 2030 годишно. Друга стъпка е подписване на тристранен меморандум за разбирателство с Египет и Израел за увеличаване на LNG доставки за Европа до лятото на 2022-а година.

ЕС планира да подкрепи удвояването на капацитета на Южния газов коридор, който доставя газ от Азарбайджан - до 20 млрд. куб.м. годишно. Япония и Южна Корея пренасочиха товари за LNG към Европа.

В документа се казва, чe Блoĸът тpябвa дa paбoти зa гapaнтиpaнe нa "отворени, гъвкани, ликвидно и добре функциониращи глобални пазари за LNG".

Увеличените покупки от Европа ще имат ефект върху световната търговия.