След като Германия и други европейски държави регистрираха огромни понижения в икономическото производство през последното тримесечие, е изненадващо, че не навсякъде в Европа резултатите са мрачни, пише Bloomberg.

Въпреки, че Литва предприе подобни на другите държави мерки за да спре разпространението на коронавирус в останалата част на континента, нейният брутен вътрешен продукт спадна с едва 3,8% спрямо година по-рано между април и юни. В същото време най-голямата европейска икономика сви с близо 12 на сто, а Белгия и Австрия се свиха още повече.

"Сега имаме повече възможности за оптимизъм, отколкото очаквахме през март или април" каза гуверньорът на литовската централна банка Витас Василяускас.

Страната беше сред най-тежко засегнатите по време на финансовата криза през 2008 г. Балтийската държава с 2,8 милиона души е на път да бъде един от най-добре представилите се в Европейския съюз до този момент.

"За разлика от другите Литва не претърпява толкова сериозна рецесия и това е невероятно. Ако това продължи, не мога да изключа положителен целогодишен резултат", заяви главният икономист на Luminor Bank Зигимантас Маурикас.