Европейският съюз може да загуби до 100 милиарда евро поради притесненията на инвеститорите, свързани с по-бавния темп на ваксинирането в повечето страни членки, пише Bloomberg.

Както отбелязва агенцията, борбата срещу коронавируса в Европа върви по-бавно от очакваното и това от своя страна води до забавяне на икономическото възстановяване и бави възстановяването на работата на бизнеса.

Освен това инвеститорите са загрижени от нарастващото разпространение на COVID-19 в ЕС, тъй като това може да наруши техните стратегии, добавя агенцията, позовавайки се на изявления на "BlackRock Investment и Bank of America".

"Европа трябва да ускори темпото на ваксиниране, ако иска да победи вируса. ... В същото време на процесът на ваксиниране е затруднен от бюрокрация и противоречиви изявления на властите", цитира Bloomberg директора на Основния фонд за глобални инвеститори Симу Шах.

Още на етап разработване на ваксините Европейската комисия е договорила около 2,3 милиарда дози за страните членки на съюза. Населението на ЕС е около 450 милиона, посочва агенцията.

Въпреки че досега употребата на три лекарствени препарата е одобрена на централно ниво в Европейския съюз с производителите са сключени предварителни договори. Независимо от това, държавите се сблъскват с недостатъчно по обем изпълнение на заявките в нарушение на задълженията на фармацевтичните гиганти.