Разхлабването на мерките срещу здравната криза и широката имунизация на населението помогна на икономиките на страните от еврозоната да запишат силен растеж през летните месеци и да изпреварят темпа, наблюдаван в Съединените американски щати и Китай. Проблемите във веригите за доставки и повишаващите се цени обаче ще забавят възстановяването през следващите месеци, пише The Wall Street Journal.

Общият брутен вътрешен продукт на 19-те държави нарасна с 2,2 процента спрямо предходното тримесечие и с 3,7 процента спрямо същия период на миналата година. (За целия Европейски съюз ръстът е 2,1 процента и 3,9 процента, съответно). Сравнявайки анюализираните данни, ръстът в еврозоната е 9,1 процента - значително по-бързо от отчетените в САЩ 2 процента и около 1 процента в Китай за същия период. Трябва да отбележим още, че Европа се изкачва от "по-дълбока пропаст" и все още не се е завърнала на предпандемичните нива - нещо, което САЩ и Китай вече сториха.

Наблюдатели посочват, че докато американската икономика ще продължи да се разширява със забързан темп през следващите месеци, растежът в еврозоната вероятно ще се забави значително заради проблемите в доставните мерки. Причината е, че някои от най-големите икономики във валутния съюз, като Германия и Италия, зависят далеч повече от международната търговия, отколкото САЩ, където услугите формират по-голям дял от икономиката.

Като резултат от проблемите, производството в еврозоната остава слабо, тъй като европейските производители не могат да се снабдят с нужните компоненти и суровини. Междувременно, първоначалната подкрепа от ръста на потреблението, последвал разхлабването на мерките, отслабва, според Ofxord Economics. Някои правителства започнаха отново да въвеждат мерки заради ръст на инфекциите.

Миналия месец френският министър на финансите Бруно льо Мер предупреди, че рискът от недостиг на суровини, полупроводници, както и липсата на кадри, са ключовите предизвикателства пред икономиките.

Франция и Италия се представиха най-добре през последното тримесечие сред големите икономики от еврозоната, а Германия и Испания изостават. Прогнозите за Германия, най-голямата икономика в региона, са за значително забавяне през следващите месеци, тъй като проблемите в доставните вериги ще натежат над производствения сектор.

"Настоящата ситуация е абсурдна: въпреки растящите поръчки, индустриалното производство се свива от началото на годината", обобщава Тимо Волмершаузер, директор в германския институт Ifo. Той изчислява, че германската индустрия е загубила €40 млрд. от началото на годината заради проблемите - или около един процент от размера на цялата икономика.

Високите цени на енергията също натежават над домакинствата и бизнеса, а липсата на квалифицирана работна ръка забавят производството в индустрията.

Производствената активност в Китай се забавя за втори пореден месец

След като през септември китайската икономика отчете първо свиване в производството от началото на пандемията, данните за октомври показват влошаване на ситуацията.

Официалният индекс спадна до ниво от 49,2 пункта през октомври, при 49,6 пункта през септември, което е най-ниското ниво от февруари 2020 г. Показание под 50 пункта говори за свиване.

Вътрешното търсене в Китай остава ниско, показват още цифрите, като вина за това има закъсалия жилищен пазар, който е под натиск от политиките на Пекин. Широкият недостиг на електроенергия и честото спиране на тока оказва влияние.Износът, ключов двигател на китайската икономика, също показва слабост през октомври. Субиндексът, който след експорта, е на ниво от 46,6 през октомври, при 46,2 през септември. Индексът на новите поръчки намалява до 48,8.