Френският президент Емануел Макрон обеща да инвестира 2,5 милиарда евро (2,8 милиарда долара) в Африка чрез финансиране и подкрепа на стартиращи и малки и средни предприятия (МСП) до 2022 година, информира Bloomberg.

С кампанията "Избери Африка", правителството ще подкрепи около 10 000 предприятия от целия континент чрез предоставяне на кредити, техническа поддръжка и дялово финансиране, съобщава Френската агенция за развитие. Средствата ще бъдат мобилизирани чрез агенцията и нейния филиал за финансиране на частни компании Proparco.

Макрон, който е на тридневно посещение в Африка, за да засили търговията с Етиопия, Джибути и Кения, каза, че 1 милиард евро са заделени за дялово инвестиции в стартиращи предприятия и МСП.

В сряда сутринта Макрон се срещна с председателя на Комисията на Африканския съюз (АС) Муса Факи Махамат, за да обсъди няколко партньорства между Франция и АС.

Африканският съюз със седалище в Адис Абеба наброява 51 членове и работи за по-тясна политическа интеграция между африканските страни. Той също така насърчава инвестициите в континента и изпраща мироопазващите сили в размирни зони.

По-късно Макрон ще пътува до Кения за последния етап от пътуването си, където ще остане до четвъртък.

Франко-етиопски отношения

Министър-председателят на Етиопия Аби Ахмед прие френския президент Емануел Макрон в Лалибела - застрашен обект, част от световното наследство, който Франция иска да запази.

Макрон миналата година обеща френско-етиопско споразумение за защита на подобни застрашени от разруха паметници.

редица сделки бяха от секторните министри, докато Абий и Макрон гледаха.

Споразуменията, сключени в Адис Абеба включват подпомагане на Етиопия да изгради флот и средства, за да се осигури въздушно сътрудничество, съвместни операции и възможности за обучение и закупуване на оборудване.

"Това безпрецедентно споразумение за сътрудничество в областта на отбраната осигурява рамка ... и по-специално отваря пътя за Франция да съдейства за създаването на етиопска морска флота", казва Макрон на пресконференция заедно с Абий.

Те също така се споразумяват за развитие на културното наследство на Етиопия, включително запазване на църквите и откриване на археологически разкопки в село от 12-ти век. Париж ще осигури 100 милиона евро за подпомагане на икономическия преход на страната.

Макрон призовава за "разумен преход" в Алжир

Макрон призовава и за "разумен срок" за преходния период в Алжир, като заявява, че решението на президента Абделазиз Бутефлика да не се кандидатира за пети мандат отваря нова глава в историята на Алжир. Бутефлика отложи и изборите през април, обещавайки социални и икономически реформи в бившата френска колония. Макрон не даде подробности за това, какво смята за разумен преходен период.

Интересите на Франция в Джибути

В Джибути Макрон е на мисия да затвърди влиянието си в бившата им колония, като се опасявайки се, че Китай разширява икономическото си и военно влияние в целия континент.

Джибути, стратегически разположена на Червено море по пътя към Суецкия канал, е домакин на най-голямата военноморска база на континента и е дом на около 1 400 души персонал, използван за обучение на африкански войници, както и за наблюдение на Африканския рог и Йемен.

В Джибути също така се намира и американска военна база, използвана като стартова площадка за операции в Йемен и Сомалия, но през 2013 г. Китай откри най-голямата си отвъдморски военна база в страната, която се конкурира пряко с Париж и Вашингтон.

"Франция смята Джибути твърде дълго, за да територия, която вече е спечелена", заявява висш френски дипломат, базиран в региона.

"Но сега конкуренцията от Китай е ожесточена."

През последните години Пекин предостави икономическа помощ, разви индустриалното производство в страната и масово инвестира в реномирани обществени инфраструктурни проекти, включително възстановяване на френска железопътна линия от 1917 г., свързваща Джибути със столицата на Етиопия Абис Абеба.