Южната ни съседка Гърция е сред първенците по отношение на включването на слънчеви фотоволтаични технологии в производството на електроенергия.

Страната е класирана на второ място в световен мащаб по внедряване на чистата технология. Това гласи доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от Ekathimerini.

В списъка на страните с най-широко навлизане фотоволтаични технологии са Испания - на първо място с 19,1%, следвана от Гърция със 17,5%, Чили със 17% и Холандия и Австралия с над 15%.

Докладът на МАЕ разглежда производствения потенциал на съществуващите фотоволтаични модули по отношение на общото търсене (а не действителното производство). По данни от доклада навлизането на соларна енергия в края на 2022 г. в ЕС е 8,7%, а на международно ниво е средно 6,2%.

Европейската страна, която премина от енергийна бедност към пренасищане с чиста енергия само за месеци

Европейската страна, която премина от енергийна бедност към пренасищане с чиста енергия само за месеци

Спот цените на енергията в страната са паднали под нулата в сряда

Инвестициите в соларни панели и преносни и разпределителни мрежи доведоха до все по-голямо навлизане на зелената енергия в енергийния микс на Гърция, според Hellenic Electricity Distribution Network Operator (DEDDIE) за 2022 г.