Европейските енергийни гиганти Gaz de France и Suez са се договорили по въпроса за сливането си, което ще образува четвъртата по големина енергийна компания в света. Преговорите се водеха повече от 18 месеца.

Сливането между Френско-белгийската компания Suez и държавния френски гигант Gaz de France, беше подписано късно снощи. Според точките по сделката, Suez ще отдели бизнеса си с доставка на вода и сметосъбиране, който се оценява на € 20 млрд. Останалата част ще стане една обща организация ще се оценява на около € 90 млрд.

Планът за сливане между двете фирми беше наложен през февруари 2006 г., в отговор на отправена оферта към Suez от страна на италианската Enel. Тогава усилията на френската компания да не позволи придобиването й от италиански конкурент, повдигна сериозна критика по отношение на протекционистичната политика на държавата.

Сливането е един вид приватизация на Gaz de France, а президентът на страната Никола Саркози се обяви твърдо за сделката. Саркози дори се е срещнал с представители на профсъюзите, за да обсъдят подробности около формирането на новия енергиен гигант.