Руският енергиен гигант "Газпром" изцяло спира подаването на газ към Германия по балтийския газопровод "Северен поток 1" от днес за три дни. По думите на говорителят на Кремъл Дмитрий Песков икономическите мерки, наложени от Запада на страната му, са основната пречка за изпълнението на договорените доставки за Европа.

Германиският канцлер Олаф Шолц, на този фон, обяви, че правителството ще вземе допълнителни мерки за облекчаване на домакинствата. Според лидера Германия е добре подготвена за временно спиране на доставките.

"Газпром" заяви, че ще спре напълно доставките на газ за френската индустриална енергийна група Engie тази седмица, предаде CNN. Причината, според енергийната компания, е договорен спор.

В изявление в официалния си канал в Telegram "Газпром" обяви: "В края на работния ден на 30 август Gazprom Export не получи пълно плащане за газ, доставен на Engie (Франция) през юли съгласно съществуващите договори."

Енергийният гигант добавя, че руското законодателство забранява на доставчиците на природен газ в страната да доставят допълнителни доставки на газ на чуждестранни купувачи, ако плащането не е извършено изцяло от купувача в рамките на договорния срок.

"Газпром" заяви, че е уведомил Engie за пълното спиране на доставките на газ от 1 септември до получаване на пълното плащане за доставения газ.

Намаляването на доставките се "дължи на несъгласие между страните относно прилагането на договорите", коментира Engie. "Това намаление е логично продължение на няколкомесечните действия на "Газпром" който не спазва договорите си и който намалява доставките за повечето си клиенти", според източник от кабинета на френското енергийно министерство цитиран от CNN.

Engie обяви и, че намаляването на Газпром няма да повлияе на доставките. Компанията "вече е набавила необходимите обеми, за да осигури снабдяването на своите клиенти и собствените си нужди" и е приложила серия от "мерки за значително намаляване на преките финансови и физически въздействия, които биха могли да произтичат от прекъсване на доставките на газ от Газпром", се казва в съобщението.