Германия намали прогнозите си за растеж през тази и следващата година, а властите в Берлин продължават да смятат, че ескалацията на световния търговски спор е основният риск за бъдещето, според документ, цитиран от Reuters.

Федералното правителство, което трябва да представи актуализираните си прогнози в четвъртък, намали предвижданията си за разрастването на икономиката през 2018 г. и 2019 г. до 1.8% в сравнение с предишните си прогнози от съответно 2.3% и 2.1%. Същият темп на растеж - 1.8% се очаква и през 2020 г.

Причина за по-малкия растеж са слабата глобална търговия, намаленото държавно потребление, ревизиите на данните, докладвани преди това, както и по-бавното производство в автомобилния сектор поради трудности, приспособяващи се към новия екологичен стандарт.

Европа я чака огромна криза, ако не постигне сделка за Brexit

Европа я чака огромна криза, ако не постигне сделка за Brexit

Германската индустрия ще изгуби милиарди евро, а водещи отрасли са в риск при такъв сценарий

Рисковете за германската икономика включват наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз и заплахата от икономически кризи в Турция и Аржентина, които се разпространяват в други развиващи се икономики, показва документът.

Вътрешното търсене остава силно, но световната икономическа среда става все по-трудна.

Традиционно задвижвана от износа, германската икономика - вече в деветата си година на разширяване - разчита до голяма степен на разходите на домакинствата да нарастват, тъй като потребителите се радват на високи нива на заетост, нарастващи реални заплати, силна сигурност на работното място и ниски разходи по заеми.

Икономиката на Германия расте с 2.7% през 2018 г., нуждае се от квалифицирани кадри

Икономиката на Германия в подем, но е изправена пред една голяма пречка

И бизнесът, и властите очакват повишаване на производството

Поради все по-тесния пазар на труда, характеризиращ се с ниска безработица и повече от 1 милион свободни работни места, правителството очаква номиналната заплата да нарасне с 3% през тази година и с 3.1% през 2019 г. и през 2020 г.

С инфлацията, която се предвижда да нарасне до 1.9% през тази година и 2% през 2019 г., увеличаването на заплатите означава, че германските потребители ще имат повече пари за харчене в реални измерения.

"Предвид силното разширяване на разполагаемия доход и умерената инфлация, частното потребление вероятно ще се увеличи значително", пише в документа.

Лошите новини за германската индустрия продължават

Лошите новини за германската индустрия продължават

Слабият растеж, съчетан с нестабилните поръчки и износ, може да накарат ЕЦБ да запази стимулите

Разходите за домакинствата се очаква да нараснат с 1.6% през 2018 г. и с 2% през 2019 г.

Временното бюджетиране през първата половина на годината, предизвикано от необичайно дълъг период на изграждане на коалицията, означава, че държавните разходи ще бъдат отложени за следващата година.

Държавното потребление се очаква да нарасне с 1.4% през тази година и с 2.5% през следващата, докато държавните инвестиции ще се покачат с 5.9% през 2018 г. и с 5.2% през 2019 г.