Европа рискува да потъне в хаос, a търговията ще се срине, ако лидерите на Великобритания и Европейския съюз не успеят да преодолеят различията си и не постигнат сделка за бъдещите търговски отношения на Острова и континента, предупреждават икономически експерти и водещи фигури в германската индустрия.

"Следващата среща на върха на ЕС след 2 седмици трябва да доведе до пробив в преговорите. В противен случай, Европа е в опасност да се плъзне в объркан и хаотичен Brexit. Резултатът ще бъде огромна криза", предупреди Йоаким Ланг, управляващ директор на мощното германско индустриално лоби BDI, цитиран от Bloomberg.

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Предпочитаната от Тереза Мей сделка ще струва £615 милиона на седмица

Сред най-потърпевшите от напускането на блока без сделка ще бъде германската индустрия - най-голямата на континента.

Твърд Brexit ще доведе до над 3 млрд. евро годишно допълнителни мита за германските износители на Острова, а износът на водещата европейска икономика към Великобритания ще спадне с 57%, тъй като тарифите и митническите бариери възпрепятстват търговията, заключва прочуване на Германския икономически институт в Кьолн (IW), цитирано от Reuters и Bloomberg.

Rolls-Royce се готви да напусне Великобритания при "твърд" Brexit

Един от символите на британската индустрия бяга от Острова при "твърд" Brexit

Ако Лондон и Брюксел не постигнат сделка, това ще е пагубно за бизнеса й

Твърдият Brexit би причинил огромни трудности за десетки хиляди компании в Европа и стотици хиляди служители във Великобритания и Европейския съюз. Най-тежко потърпевшите сектори в Германия ще бъдат логистиката, автомобилния бранш, космическата индустрия, фармацевтичните и химическите продукти, каза Ланг.

Автомобилният сектор в страната, който дава работа на 800 000 души и е най-големият износител, ще бъде особено тежко засегнат, тъй като ще понесе около 60% от допълнителните разходи.

Brexit поставя в риск работните места на 18 000 души в Германия

Brexit поставя в риск работните места на 18 000 души в Германия

Доклад на Deloitte показва колко важни са решенията на Лондон за целия регион

"Сценарий на ужасите"

"Този сценарий на ужасите трябва да накара политиците да предприемат конструктивни действия", казва в доклада изследователят от IW Маркус Юнг.

Алармените камбани от германската индустрия отразяват нарастващото напрежение преди критичната среща на върха на 17 октомври. В понеделник Великобритания намекна, че може да не настъпи пробив в преговорите, настоявайки ЕС да направи следващия ход за това как ще бъдат организирани бъдещите връзки на Обединеното кралство с блока.

"Brexit вече е труден за германските компании, като някои химически и фармацевтични фирми харчат по 100 млн. евро, за да се подготвят. Това са пари, които със сигурност биха могли да използват за други цели", каза Ланг, добавяйки, че преходният период най-малко до края на 2020 г. е от съществено значение за германските фирми.

Brexit започна да съкращава работни места и автомобилната индустрия пострада първа

Brexit започна да съкращава работни места и автомобилната индустрия пострада първа

Великобритания може да бъде отделена от най-големия си пазар

Всички нови митнически формалности биха били "отрицателно отклонение от статуквото, което не може да бъде приветствано от индустрията нито във Великобритания, нито в континентална Европа", посочи индустриалецът.

По думите му много компании се готвят за твърд Brexit, а някои искат да спрат производството във Великобритания от април, тъй като маршрутите им за доставка не могат да бъдат осигурени.

Toyota спира производство на Острова, ако няма сделка за Brexit

Toyota спира производство на Острова, ако няма сделка за Brexit

90% от колите от завода в Бърнастън са предназначени за ЕС

Около 5% от брутния вътрешен продукт на Германия зависи пряко или косвено от търговията с Великобритания, което я превръща в третия най-голям търговски партньор за германските фирми. "Това може да се промени драстично в обозримото бъдеще", отчита проучването на IW.

В дългосрочен план твърд Brexit вероятно ще доведе до повишаване на цените и промяна в потока от стоки на Германия, твърдят експертите от IW.