Германската индустриално производство неочаквано спадна през април, продължавайки поредицата от лоши новини за най-голямата икономика в Европа.

Спадът от 1% в производството, заедно с шоковия спад на фабричните поръчки, обявен по-рано тази седмица, показва нисък темп на растеж в началото на второто тримесечие. Износът намалява с 0.3% през април, а в съседна Франция индустриалното производство също спада.

Серията от слаби данни в еврозоната показва, че по-бавният растеж е новото нормално. Продължаващата слабост дори в най-голямата икономика в региона, подчертана от 4 месеца на намаляващи производствени поръчки, ще хвърли сянка върху решаващата среща на Европейската централна банка следващата седмица, когато банкерите планират да обсъдят бъдещето на програмата за стимулиране.

Индустриалното производство и поръчките неочаквано спадат през април

Индустриалното производство и поръчките неочаквано спадат през април

Водещите фигури в ЕЦБ признаха, че растежът е намалял, обвинявайки временни фактори, несигурността около търговския протекционизъм и неустойчивия темп на растеж през миналата година.

Макар че месечните данни могат да бъдат променливи, спадът в германското производство не е изолиран инцидент. Фабричните поръчки се понижиха с 2.5% през април, а мярката за активността на частния сектор в еврозоната спадна през май.

Министерството на икономиката заяви, че времето на официалните празници е засегнало производството през април, макар да признава, че перспективите за растеж на индустрията са се охладили.

Давайки известна надежда на германската икономика, Commerzbank обяви, че нейният ранен индикатор се повишава през май, отчасти поради скорошната слабост на еврото. Това е добра новина за икономика като германската, която силно разчита на износа. Показателите на банката сочат, че настоящото леко забавяне би трябвало да продължи "малко по-дълго, но не е краят на възходящото движение".