През второто тримесечие германската икономика най-вероятно е възстановила част от загубената си инерция, подкрепена от потреблението на домакинствата, производството и възстановяващия се износ, заяви Бундесбанк в своя месечен доклад, цитиран от Reuters.

През първите три месеца на 2018 г. икономическият растеж неочаквано се забави двойно до 0,3% спрямо предходното тримесечие, а икономистите все още спорят дали това се дължи на временна слабост или е сигнал за края на бума в най-голямата европейска икономика.

Страховете, че ескалиращият търговски конфликт също може да натежи над растежа влияят на настроението на инвеститорите. Наскоро Международният валутен фонд предупреди, че пред еврозоната има "особено сериозни" рискове.

"Икономиката най-вероятно е постигнала по-добра инерция през пролетта, отколкото в началото на годината", казват от Бундесбанк. "Въпреки че е малко вероятно високият темп на растеж от миналата година да бъде повторен, производството отново е ключово за икономиката".

Част от подобрението се дължи и на края на еднократни фактори, които задържаха растежа, като например особено проблемния грипен сезон, казват още от институцията.

Потреблението на домакинствата остава важен фактор за растежа, а разходите на правителството, които в началото на годината намаляха, също са се възстановили. Заслуга ще има и строителния сектор, който "най-вероятно се е увеличил значително".