Германската промишленост се стреми да намери нови начини за транспортиране на товари като въглища до химикали, паричната е все по-честите ниски нива на водата на река Рейн. Това става все по-голям проблем за най-голямата икономика в Европа, пише Reuters.

Реката е дълга от 1230 км. и е световноизвестна туристическа дестинация. Тя е и търговска артерия за 80% от вътрешното корабоплаване на германската икономика на стоки, включително суров петрол и природен газ.

След дълго продължили периоди на ниско ниво на водата през 2018 г. и 2022 г. сега нивата на река Рейн отново са много ниски в части от реката, а това пречи на товарните кораби да преминават по маршрута натоварени с пълен капацитет.

Река Рейн може да бъде негодна за транспорт на стоки съвсем скоро

Река Рейн може да бъде негодна за транспорт на стоки съвсем скоро

Това ще доведе до главоболия за редица компании

През 2022 година 182 милиона метрични тона стоки са транспортирани по водните пътища на Германия, което е спад от 6,4%, спрямо този период на 2021 г.

Германската химическа компания Covestro транспортира над 30% от своите стоки

и получава по-голямата част от суровините за производството им през Рейн.

Изменението на климата донесе значителни предизвикателства пред Covestro, както и за други компании", коментира Уве Арнд, който ръководи работната група на Covestro за Рейн.