Запълнеността на газохранилищата като цяло в Германия е паднала малко под 70%. Това е съобщил представител на Министерството на икономиката на Германия, цитирана от ТАСС.

Преди дни министърът на икономиката на страната коментира, че газохранилищата на Германия към момента са запълнени на 75%. Сегашното понижение на запълняемостта се дължи на факта, че Германия започна да черпи природен газ от запасите си, така че нето-изпомпването надминава нето-запълването.

Руският "Газпром", както и другите газови компании изпълняват изцяло задълженията си по договорите за доставки на газ за Германия, е заявил днес официален представител на германското правителство. По думите му, германските власти ще продължават да следят внимателно ситуацията с доставките, и се надяват, че настоящият подход ще се запази и в бъдеще.

Европа посяга към подземните газохранилища

Европа посяга към подземните газохранилища

Унгария първа е започнала да изразходва запасите си от природен газ

Миналата седмица стана известно, че Eвpoпa пpиcтъпвa ĸъм изpaзxoдвaнe нa зaпacитe cи oт пpиpoдeн гaз oт пoдзeмнитe гaзoxpaнилищa. По дaнни нa Gаѕ Іnfrаѕtruсturе Еurоре, зa дeнoнoщиeтo нa 13 oĸтoмвpи изпoмпвaнeтo нa cиньo гopивo зa пpъв път зa ceзoнa знaчитeлнo (cъc 70%) e пpeвишилo нaгнeтявaнeтo нa пpиpoдeн гaз в пoдзeмнитe гaзoxpaнилищa в Eвpoпa.

Именно на 13 oĸтoмвpи e зaпoчнaлo пoтpeбявaнe нa пpиpoдeн гaз oт гaзoxpaнилищa в Гepмaния, която е нaй-гoлeмият гaзoв пaзap в Eвpoпa.