Goldman Sachs смята, че икономиката на САЩ ще се забави значително през втората половина на следващата година, тъй като Федералният резерв продължава да повишава лихвените проценти, а ефектите от данъчните съкращения отшумяват.

"Растежът вероятно ще се забави значително през следващата година - от сегашния темп от над 3,5% до приблизително 1,75% до края на 2019 г.", пише Ян Хациус, главен икономист на инвестиционната банка, в бележка до клиентите неделя. "Очакваме по-строгите финансови условия и затихването на фискалните стимули да бъдат основните двигатели на забавянето".

Снимка 390343

Източник: Департамент по търговия на САЩ

Банката предвижда икономиката да нарасне с 2,5% през четвъртото тримесечие на тази година, което е спад от 3,5% през последното тримесечие. Реалният ръст на БВП ще се понижи отново с 2,5% през първото тримесечие на 2019 г., но след това ще се забави до 2,2%, 1,8% и 1,6% през следващите три тримесечия.

Голдман предвижда Фед да вдигне лихвените проценти през декември и след това още четири пъти през 2019 г. Това ще стане, защото инфлацията ще достигне 2,25% до края на следващата година поради митата и увеличаващите се заплати, прогнозира банката, отбелязвайки, че има и шанс "за превишаване на инфлацията".

С голямо преизпълнение на целите при пазара на труда, Федералният комитет на свободния пазар, който е изпълнителният орган на Фед, няма да спре, докато не е убеден, че нивото на безработица вече не е в низходяща траектория - нещо, което се очаква едва в началото на 2020 г.", пише в бележката.

Въпреки това банката не мисли, че ще икономиката ще се свие до негативни стойности скоро.

"Засега нито рисковете от прегряване, нито финансовите дисбаланси - класическите причини за рецесиите в САЩ - изглеждат тревожни", пише Хациус. "В резултат на това периодът на икономически растеж е на път да се превърне в най-дългият в историята на САЩ през следващата година и дори в годините след това рецесията не е основният проблем".