Въпреки, че през последните две години почти забравихме за натоварения трафик в големите градове, сега нивата на трафик сега са на или над нивата преди Covid в много градове по света.

Най-натоварените градове в света в това отношение се намират в САЩ и Европа. Това се казва в доклад на INRIX Research.

42% от градските райони в Европа са имали повече задръствания, отколкото преди пандемията. Това число е 39% в САЩ. В Обединеното кралство обаче ситуацията е най-сериозна, като 72% от градските райони са имали по-натоварено движение, в сравнение с годината, преди пандемията.

Шофьорите във Великобритания са прекарали 80 часа в задръствания през 2022 г., а в САЩ 51 часа.

Икономическата цена на задръстванията

Нарастването на автомобилния трафик води до загуба на време, но и до непродуктивно харчене на гориво. Освен загубеното време, отрицателните външни фактори като забавяне на товари, инфлационен натиск и въздействие върху околната среда обикновено се влошават при задръствания. Тези отрицателни ефекти намаляват качеството на живот в глобален мащаб.

Друг голям разход за пътуване е горивото. През 2022 г. световните цени на петрола доведоха до повишени разходи за гориво.

По време на пандемията районите на градовете по света претърпяха значителни спадове в пътуванията. Между 2021 г. и 2022 г. обаче в повечето центрове се наблюдава увеличение както на обема на превозните средства, така и на времето за пътуване.

Снимка 601999

Източник: https://inrix.com

Това бяха петте най-натоварени града в света през 2022 г.

5. Ню Йорк

Шофьорите в Ню Йорк са прекарали средно 117 часа в задръстване. Ню Йорк може да бъде първият град в САЩ, който ще въведе ценообразуване за задръствания, с предложение, което може да бъде пуснато веднага в края на годината. Програмата ще таксува някои шофьори до 23 долара на ден за шофиране в определен район на Манхатън. Часовете в задръстване идват на на цена от 1 976 за всеки шофьор в града.

4. Бостън

Шофьорите там губят по 134 часа в задръствания. В града се забелязва сериозно увеличение от 72% на загубени в трафик часове през 2022 г. в сравнение с предходната година, когато градът е бил на 18-то място в света, според доклада. Трафикът е струвал по 2270 долара на човек, според доклада.

Също като някои градове в Европа Бостън има историческа централна част, която не е особено подходяща за автомобилен трафик. Миналата година имаше особени транспортни затруднения в Бостън, след като влак, който минава през центъра на града, беше затворен за 30 дни за ремонт.

3. Париж

През 2022-ра шофьорите във френската столица са загубили 138 часа в трафика, което я прави вторият най-задръстен град в Европа в това отношение.

Трафикът е болезнен проблем в града, особено в центъра, където има много тесни улици. През 2022 г. по пътищата се движат със средно 17 км в час в центъра на града.

Градът обаче има амбициозни планове да трансформира пътищата си и да се превърне в един от най-благоприятните места за колоезачи в Европа. Съгласно "План Vélo: Акт 2" Париж ще направи 180 километра велосипедни алеи до 2026 г. и още 180 000 места за паркиране на велосипеди.

2. Чикаго

Градът се класира най-високо в САЩ за трафик, като миналата година шофьорите са губили средно 155 часа в задръстване. Това е скок от 49% спрямо 2021 г., когато Чикаго беше на шесто място по трафик в света.

Някои пътища в града са силно засегнати от ситуацията с дистанционната работа, която затруднява прогнозирането на трафика, а хората шофират по всяко време на деня, според CBS. Трафикът е струвал на всеки шофьор средно 2 618 долара през 2022 г.

1. Лондон

Номер едно в класацията на INRIX е запазена за Лондон. Явно британската столица е най-натовареният град в света и то за втора поредна година, като шофьорите са прекарвали средно по 156 часа в задръстване през 2022 г., което е с 5% повече от преди Covid. Това струва 5,7 милиарда долара на града, или 1377 паунда на всеки шофьор, според доклада.

Трафикът в Лондон е много по-неприятен, отколкото в други части на Обединеното кралство, според доклада, който установи, че следващите най-засегнати градове са Бристол, където шофьорите са губили средно 91 часа през 2022 г., и Манчестър с 84 часа.

 Топ десет:

Снимка 602000

Източник: inrix.com