Хонконг се изправя пред първата си рецесия от световната финансова криза насам, а възможността за бързо възстановяване е минимална, след като градът преживява най-изпълнените с насилие протести от десетилетия, пише Bloomberg.

От луксозните хотели през големите молове до малките квартални магазинчета и ресторанти в туристическите зони бизнесите затварят по-рано или имат далеч по-малко клиенти. Дори и когато обектите са отворени, магазините и летището са тихи, тъй като и туристите изчезнаха.

Икономиката на Хонконг се сви през второто тримесечие и е почти сигурно, че свиване е имало и през третото. Въпросът е не дали градът е в рецесия, а колко дълбока и дълга ще бъде тя. Икономиката на Хонконг е силно уязвима от спад на потребителските разходи - нещо, което се случи след началото на протестите.

Местното правителство не успява да представи мерки, които да възстановят растежа. Така JPMorgan прогнозира едва 0,3 процента ръст за цялата 2019 г., най-слабият от 2009 г. насам.

Продажбите на дребно в стойност падат с рекордните 23 процента през август спрямо година по-рано, след като търсенето на луксозни стоки намалява. Броят на туристите намалява с около 40 процента през август спрямо година по-рано. А износът се очаква да се свие тази година до най-ниското ниво от десетилтеие.

През осмия месец настроението сред малкия и средния бизнес се срина до ново дъно, а индексът на IHS Markit сочи свиване при 41,5.Отговорът на правителството бе пакет стимули на стойност $2,4 милиарда.

Цените на имотите в Хонконг се сринаха с 20% след ескалация на протестите

Цените на имотите в Хонконг се сринаха с 20% след ескалация на протестите

Най-засегнати са кварталите с активни действия срещу Китай, а очакванията са свиването да продължи