След като в началото на месеца полицията в Хонконг за пръв път простреля човек - 18-годишен студент в северозападния квартал Тсуен Уан, а на 3 октомври властите обявиха, че се обсъжда нов закон, с който да се забрани на протестиращите да носят маски, което допълнително доведе до ескалация на напрежението, пазарите в града продължиха да се сриват. Този път тревожните данни идват от пазара на недвижими имоти, на който цените са се понижили с над 20% за последните седмици. Същевременно през септември обемът на продажбите е спаднал с 14% на месечна основа до 36,4 млрд. хонконгски долара (4,23 млрд. евро), което е най-ниската му стойност за последните повече от три години. Очакванията са, че със започването на петия месец на протести икономическата ситуация едва ли ще се подобри.

Протестите в Хонконг удариха продажбите на европейските производители

Протестите в Хонконг удариха продажбите на европейските производители

Негативните финансови резултати "не могат да бъдат компенсирани", според директор в гиганта Prada

Особено след като връзката между хонконгския и щатския долар беше заплашена от прекъсване през август, инвестициите от някога най-скъпия имотен пазар на света продължават да изтичат към алтернативни инструменти или дестинации, най-вече Тайван и Малайзия. Същевременно много жители на града предпочитат да притежават пари в брой. "Собствениците на имоти смятат, че кешът в моемента е по-сигурната алтернативна", коментира главният старши мениджър продажби в Hong Kong Property Фани Чуй пред South China Morning Post, като допълва, че нарастването на агресията в четвъртък "определено" е подтикнало допълнително хората с имоти да понижат цените.

Към средата на миналата седмица апартамент от 35 кв. м в югоизточния квартал Цеунг Куан е струвал с над 7% по-малко спрямо седмица по-рано, като се е търгувал за 760 хил. евро. Ден по-рано, във вторник, апартамент с площ от 85 кв. м в засегнатия от протестите Ма он шан е бил пуснат в продажба за 1,5 млн. евро, след като цената му е била понижена с 20,2%.

Тази ситуация се отразява особено тежко на HSBC, която вече отписа много от ипотеките в Хонконг, като по този начин се оказва, че протестите са дестабилизирали портфолиото на шестата по големина банка в света. По-рано днес стана ясно, че най-голямата банка в Европа ще съкрати 10 хил. служители, след като преди това обяви, че ще бъдат освободени още почти 5 хил. други.

HSBC съкращава 10 000 служители

Най-голямата банка в Европа съкращава 10 000 служители

Заради падащите лихви, Brexit и дългосрочната търговска война