Втората най-голяма икономика е успяла да се възстанови допълнително от пандемията през третото тримесечие на годината. Това показват пресни данни, публикувани от китайското национално статистическо бюро.

През този период брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 4,9% в сравнение със същите три месеца година по-рано. Това прави растеж от 0,7% от началото на годината до края на третото тримесечие, пише CNBC.

Резултатът обаче остава под очакванията на анализаторите, които смятаха, че БВП ще нарасне с 5,2% за периода.

"Цялостното представяне на икономиката продължава стабилното си възстановяване и бяха постигнати значителни резултати в координацията и превенцията на епидемиите", се казва в официално съобщение на ведомството.

"Въпреки това трябва да внимаваме, тъй като международната обстановка все още е сложна със значителна нестабилност и несигурност. Продължаваме да бъдем под голям натиск в опит за предотвратяване на епидемията, идваща от чужбина и нейното възраждане у дома", се казва още в него.

Търговията в Китай е нараснала с 3,3% през септември и с 0,9% за цялото тримесечие. За първите девет месеца резултатът е от 7,2% спад.

Индустриалното производство е на плюс 1,2% за периода след ръст от 6,9% за септември, сочат още данните.