Има много доказателства в подкрепа на твърдението на полския премиер, че страната му е "икономическо чудо".

Растежът е над 2 пъти по-висок от този в еврозоната, новите данъчни приходи запушват бюджетния дефицит, а наскоро страната се превърна в първата от бившия Източен блок, обявена за развита икономика и първата държава от близо десетилетие, която получава престижния статут.

Този статут обаче идва с развиващи се предизвикателства, а проблемите за Полша започват да се натрупват. Националистическото правителство подхранва растежа, пълнейки джобовете на потребителите с повишени социални разходи, като паралелно затяга хватката на държавата върху бизнеса, пише Bloomberg.

Страната се възползва и от факта, че е най-големият нетен получател на финансиране от Европейския съюз, че е заплашена от санкции от Брюксел заради намесата на управляващите в съдебната система.

Полша влезе в списъка на развитите икономики

Първата бивша социалистическа република, която влезе в списъка на развитите икономики

Страната е и първата в Централна и Източна Европа, получила такъв статус

Въпреки растящата икономика, Полша има един от най-големите фискални дефицити в Източна Европа, според Moody's. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват растежът да се забави до 3% в рамките на 2 години - завидна цифра за повечето страни, но значително забавяне за Полша и по-близо до нивата в Холандия и Австрия.

Временни фактори като ускоряващият се растеж в съседна Германия и щедростта на ЕС прикриват нарастващите слабости, според Лешек Балцерович - "бащата" на посткомунистическите пазарни реформи в Полша.

Политиките на управляващата "Право и справедливост" за намаляване на пенсионната възраст, социални подаръци за семействата и подкопаване на независими институции влияят на икономиката, смята той.

"За съжаление, ние сме на най-лошия възможен път по отношение на дългосрочните перспективи за растеж", каза пред Bloomberg Балцерович, който е бивш шеф на централната банка и финансов министър.

Инвестициите в Полша като дял от БВП са под средните за ЕС

Инвестициите в Полша като дял от БВП са под средните за ЕС

Брутният вътрешен продукт се увеличи с 5.1% през второто тримесечие. Растежът ще се забави тази година и следващата, преди да падне до 2.9% през 2020 г., според проучване на Bloomberg сред 26 анализатори.

Moody's очаква недостиг на работници, който вече се усеща от повече от половината полски компании. Съществуват и демографски тенденции, като изселването на работници към по-богатите държави от ЕС и едно от най-ниските нива на раждаемост в Европа, които ще допринесат за забавянето.

Има вариант за по-ниски входящи потоци от бюджета на ЕС, които могат да бъдат намалени допълнително в европейския фискален план след 2020 г., ако блокът реши да обвърже отпускането на някои средства със зачитането на демократичните ценности.

Индикациите, че полската съдебна система не е лишена от политически пристрастия, може да повлияят на общите инвестиционни настроения, смята анализаторът на Moody's Хайко Петерс.

Полша не приема мигранти, но ще внася филипинци

Източноевропейска страна не приема бежанци, но ще внася азиатци

На страната ще й липсват 4 милиона работници през 2030 година

Структурният фискален дефицит, който премахва ефекта от икономическите цикли, остава на повече от 2% от БВП, каза рейтинговата агенция. Той е най-големият в Източна Европа след тези на Румъния и Унгария, които са оценени 4 стъпки под високия рейтинг А2 в Полша.

"Току-що преминахме пика на нашия цикъл и сме изправени пред забавяне в ЕС и в световен мащаб", отбелязва Пьотр Полавски, старши икономист в ING Bank Slaski във Варшава. Той очаква растежът на Полша да се забави до 2.7% през 2020 г. "След края на бума, проблемът със структурния дефицит в Полша също ще си личи още повече", предвижда Полавски.

Премиерът Матеуш Моравецки, бивш банкер, избран да ръководи страната от лидера на управляващата партия Ярослав Качински, защитава държавното управление на икономиката от 525 млрд. долара.

Елиминирането на вратичките в данъчното законодателство създаде "икономическо чудо", предоставяйки 40 млрд. злоти (10.86 млрд. долара) нови бюджетни приходи за правителствени програми, каза Моравецки през юли.

Безработицата в Полша достигна рекордно ниски нива

Безработицата в тази държава в Европа е толкова ниска, че крие опасност за икономиката

В същото време 5,5 милиона души в трудоспособна възраст не искат да работят

Сега спечелването на развит статут от полските акции в индекса на FTSE Russell е доказателство, че моделът работи, каза той пред Bloomberg.

В продължение на десетилетия "полският модел се характеризира предимно с политика на икономическа либерализация, вкоренена във Вашингтонския консенсус", каза премиерът.

Но това не доведе до "иновативна или социално приобщаваща икономика", а Полша се нуждае от "нов импулс" за повишаване на конкурентоспособността и "повишаване на качеството на живот на гражданите", посочи той.

Инвеститорите не бяха впечатлени от новия подход, макар да не се отдръпнаха от новата "развита" икономика.

Източноевропейската столица, която е рай за инвесторите

Източноевропейската столица, която е рай за инвесторите

Градът се превърна от панелно царство в дом на бизнеса и небостъргачите

Индексът WIG20 на 20-те най-големи компании на Варшавската фондова борса загуби 5.5% в доларово изражение през последните 12 месеца, в сравнение с 2.9% спад в индекса MSCI Emerging Market.

Полските облигации в местна валута, където чуждестранните инвеститори държат 52 млрд. долара, или почти 1/3 от дължимите суми, спадат с 3.9% в доларово изражение. Индексът на Bloomberg и Barclays за държавните дългове в местна валута спадна с 4.8%.

Проблемът е, че неочакваните огромни приходи на правителството се дължат главно на икономическия бум и на увеличаването на многобройните данъци и такси, като новия допълнителен налог върху горивото, вместо на по-добра събираемост на данъците, според проучване на Форума за гражданско развитие, мозъчния тръст на Балцерович.

Полша е пример как се привличат чужди инвестиции

Източноевропейската държава, която знае как да привлича чужди инвестиции

Страната залага на иновациите и квалифицираните кадри

Всъщност страната пропуска най-добрата възможност от десетилетие да изгради резерви за момента, когато растежът се забави, твърди икономистът.

Инвестициите остават под нивата, наблюдавани в някои от съседите на Полша, въпреки че правителството изразходва средствата от ЕС, за да помогне за наваксването на Западна Европа. Проектите обхващат от изграждането на нови магистрали до ремонт на тротоарите и местните училища.

Разходите от частни компании или от "най-продуктивната част от инвестициите" остават спънати от политически риск, заяви 71-годишният Балцерович, който е и бивш вицепремиер в първите посткомунистически кабинети в Полша.

Полша изживява златна ера в автомобилостроенето

Източноевропейската страна, която изживява златна ера в автомобилостроенето

Над 38,6 милиона жители в нея желаят да си купят нова кола

Полското правителство беше дадено под съд от ЕС за поемане на правомощията на съда, а благодарение на усилията му за "повторна полонизация" държавата пое контрола над мнозинството от банковите активи в страната.

"Антиреформите задълбочават слабостите на Полша, докато антипазарната пропаганда трови умовете на хората", каза Балцерович, който като управител на централната банка се сблъска с политиките на "Право и справедливост".

"Ясно е, че проблемите с върховенството на закона ще окажат влияние върху икономиката", категоричен е той.