Някога най-бързо растящата голяма икономика и тази, която през миналата година изпревари Великобритания и Франция и се нареди на 5-то място в света по брутен вътрешен продукт, очаква най-значителния тримесечен спад в историята си в резултат на пандемията.

С над 65 000 нови заразени и общо 3 милиона души с коронавирус, пътят на Индия към възстановяването изглежда дълъг и бавен.

Комбинацията от монетарни и фискални мерки, които трябваше да подкрепят икономиката, не се справиха с тази задача, като милиони останаха без работа, а бизнесът беше изправен на ръба на фалита.

Според икономисти, анкетирани от Bloomberg, БВП за второто тримесечие на страната се е свил 18% в сравнение със същия период на 2019 година. Това очакват да покажат данните, които трябва да бъдат публикувани днес.

Това трябва да бъде най-сериозното свиване на икономиката от 1996 година, когато страната започва да публикува данни за икономическия си растеж. Също така подобен спад би бил най-значителния от всички основни азиатски икономики.

До голяма степен причината за това е, че още преди пандемията третата по големите икономика в Азия се бореше със забавянето си, след като сенчестият бизнес в банковия сектор прерасна в криза, засегнала отпускането на нови кредити и потреблението. А последното допринася за 60% от БВП на страната.