Растежът в еврозоната вероятно ще бъде много бавен през следващото десетилетие, предупредиха експертите и прогнозите им са още преди новият коронавирус да удари региона, пише CNBC. "Още преди избухването на коронавирус, прогнозите за икономиката на еврозоната не бяха за светло бъдеще, а Италия беше в окото на бурята", предупредиха във вторник икономистите от ING.

"През следващите 10 години потенциалният темп на растеж в региона вероятно ще се забави, докато Италия е изправена пред стагнация, далеч по-лоша от всичко, което е виждала Япония", отбелязват икономистите Карстен Бжески, Берт Колийн и Инга Фехнер. Европа и нейната единна валутна зона от 19 държави преживяха продължителна финансова криза през последното десетилетие и имаше предупредителни знаци, преди да бъде ударена и от голяма здравна криза.

През четвъртото тримесечие на 2019 г., ръстът на еврозоната беше само 0,1% на тримесечие, което бележи най-бавния темп на растеж от 2013 г. "В следващите 10 години демографските и структурни предни промени могат да изтласкат потенциалния растеж на блока до по-малко от 1%, което е по-ниско от средния годишен темп от 1,4% за предходното десетилетие", казаха икономистите на ING.

Финансови облекчения за държавите в еврозоната, които са засеганти от коронавируса

Финансови облекчения за държавите в еврозоната, които са засеганти от коронавируса

Не се предвиждат парични стимули от ЕЦБ

Търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай и налагането на тарифи върху вноса - както и заплахата от тежки мита за автомобилната индустрия в Европа - попречиха на растежа през 2019 г. Това, наред с политическата несигурност в най-голямата икономика в блока - Германия и трудните решения относно бюджета на ЕС и Brexit, са всички фактори, с които регионалната икономика се бори. През есента Европейската комисия прогнозира 1,2% ръст за еврозоната през 2020 г. и 2021 г. и 1,4% за целия Европейски съюз (без Великобритания). Но сега избухването на вируса ще промени нещата, казват икономистите, и ще принуди Европейската централна банка (ЕЦБ) да действа.

"През изминалата седмица се наблюдава рязка промяна в очакванията за икономически растеж в целия свят, тъй като вирусът се разпространява и в Европа. "Повечето прогнози на частния сектор, включително и ние, намалиха прогнозите си за растеж на БВП. ЕЦБ ще направи същото", каза главният икономист по икономика на капитала Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics. "Подозираме, че прогнозата (на ЕЦБ) за растежа на БВП в еврозоната през 2020 г. ще бъде намалена от 1,1% на около 0,8%, като прогнозите за Германия и Италия вероятно ще бъдат намалени особено рязко. Още преди удара на коронавируса, тази година, очаквахме ръст на БВП от едва 0,7% в еврозоната. Вече ревизирахме това до 0,5%", заяви още той.

Еврозоната отчете най-лошата си година от 2013

Еврозоната отчете най-лошата си година от 2013

Италия и Франция се свиха в края на годината

Управителят на централната банка Кристин Лагард каза, че банката е готова да предприеме подходящи действия за смекчаване на икономическото въздействие от вируса и може да помогне на бизнеса, засегнат от епидемията. Натискът върху ЕЦБ да предприеме действия се увеличи едва след изненадващия ход във вторник във Федералния резерв на САЩ да се намалят лихвите с 50 базисни пункта. Много икономисти са скептично настроени доколко централните банки могат да помогнат в тази ситуация, освен ако не използват целеви мерки. 

Инфлацията в еврозоната расте с невиждан от 8 месеца темп

Инфлацията в еврозоната расте с невиждан от 8 месеца темп

Но той все още не е достатъчен за ЕЦБ