Икономиката на еврозоната, която е съставена от 19-те държави, които използват еврото, приключи мрачно 2019 г. и записа най-лошата си година за растежа от 2013 г., когато континентът се намираше в дългова криза, пише AP.

В първоначалната си оценка за тримесечието, статистическата агенция Евростат заяви, че еврозоната е нараснала с едва 0,1% спрямо предходния тримесечен период. Това е най-слабият темп от първото тримесечие на 2013 г.

За цялата 2019 г. икономиката на еврозоната нараства с едва 1,2% - отново най-слабият темп от 2013 г., когато се сви с 0,2%.

Макар че Евростат все още не предоставя подробна разбивка на данните, те подвърждават, че еврозоната губи пара като резултат от притесненията около търговската война между САЩ и Китай. Несигурността около Brexit също пречи на инвестициите и търговията.

Растежът за тримесечието бе по-нисък от очакваните 0,2% и се дължи основно на две от най-големите икономики на Стария континент - и Франция, и Италия отчетоха свиване с 0,1% и 0,3% съответно. Засега не е ясно какво се случва точно на Ботуша, но икономисти вярват, че това се дължи на слабо вътрешно търсене.

Испания успява частично да компенсира, като расте със солидните 0,5%. Редица други държави, включително Германия, най-голямата икономика, все още не са предоставили данни. Общите числа за еврозоната ще бъдат ревизирани през следващия месец.

Има надежди, че 2020 г. ще бъде по-добра за еврозоната, след като напрежението между САЩ и Китай намаля.

Отделно, Евростат съобщи, че инфлацията в еврозоната достига 1,4% през януари, при 1,3% през предходния месец.