Стопанската история е като огледало на автомобил за обратно виждане - важно е да поглеждаш към него, за да не катастрофираш. Водени от този мотив, Money.bg създаде първия подкаст за стопанска история на български език - "Пари през вековете". В него на разбираем език и по увлекателен начин ще разказваме любопитни подробности от стопанското минало.

Водещи на подкаста са проф. Пенчо Пенчев - ръководител на катедра "Политическа икономия" в УНСС и единствен професор по стопанска история в България, и Георги Минев - доктор по икономическа журналистика, преподавател в катедра "Медии и обществени комуникации" в УНСС и главен редактор на медийните продукти под марката Money.bg. В бъдещите епизоди в него ще намерят място и други подготвени експерти за съответните теми.

Първият епизод на подкаста е озаглавен "Война, неутралитет, инфлация: опитът от 1939 година" и разказва за стопанските прилики в неутралната година преди влизането на България във Втората световна война и настоящата ситуация, в която страната е неутрална, но икономиката й страда от близък военен конфликт. Подкастът може да бъде открит във всички водещи платформи - Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast.

Годината е 1939. България се оказва в капана на започнал съседен военен конфликт - Втората световна война и въпреки избрания първоначален неутралитет, икономиката на страната започва да изпитва ефектите на близката война. Дали има икономически паралели със сегашната ситуация и напрежението в Украйна? Абсолютно.

Инфлацията - право нагоре с двуцифрени темпове

"Само 7 месеца след началото на Втората световна война цените в България нарастват средно с между 25% и 30%", обяснява проф. Пенчо Пенчев. Днес инфлацията още не е достигнала тези равнища, но според мнения на някои икономисти - като доц. Красен Станчев, тя ще скочи до 20%.

Условията са налице както преди 83 години - "Когато избухва ВСВ, се засилва търсенето на определени видове стоки - жито, тютюн, суровини като рудата и много други. Воюващите държави имат реална нужда, а неутралните се презапасяват. Същевременно обаче редица транспортни връзки са нарушени, което допълнително затруднява снабдяването", казва проф. Пенчев. Звучи ли ви познато?

Високата инфлация води след себе си и до голямо поскъпване на златото - над 10 пъти увеличава цената си благородния метал за само няколко месеца.

Снимка 572692

Имотите - драстично поскъпване по позната формула

Любовта на българите към имотите и търсенето на спасение от инфлацията прави така, че за краткия период от 1939 до 1941 година цените да се увеличат с между 200 и 300 процента - най-бързо поскъпват тристайните жилища, а най-бавно четиристайните. В началото на войната цената на двустайно жилище в София варира между 120 и 160 хиляди лева, за да достигне 400-500 хиляди по-късно.

За да се убедите колко много прилича пазарната ситуация на сегашната, ще дадем още няколко детайла: заради войната става все по-трудно снабдяването с важни ресурси за строителството като желязо, а строителите започват да развалят договори в очакване на по-високи цени. Също така цената на труда поскъпва, което допълнително оказва натиск на крайните цени.

Разбира се, мащабът на пазара тогава е напълно различен - строят се по 140 нови кооперативни сгради в столицата годишно. Но всеки сам може да си направи изводите за паралелите със сегашната конюнктура.

Тази и още интересна информация - ще чуете в първия брой на "Пари през вековете".