Турската инфлация удари 20-годишен връх от 54,4% през февруари. Ускорението идва на фона на слабата лира и скока на цените на енергията и хранителните продукти. За сравнение през януари скокът е 48,7%, пише Bloomberg.

Месечната инфлация е 4,8%, като очакванията бяха за по-ниски стойности.

При производителите инфлацията е над 105% на годишна база през февруари, което най-високото ниво от 1995 година насам. Очаква се войната в Украйна да се отрази най-много на цените на енергията.

Най-голямо увеличение на цените има при транспортните услуги, битовата техника и хранителните стоки. Цените на едро са се увеличили със 7,22% през февруари на месечна база, а на годишна - със 105%.

Турските домакинства са изправени пред ниска покупателна способност на фона на обезценена турска лира, нарастващи цени на енергията и висока безработица - ситуация, напомняща за финансовата криза в страната през 2002 г.

Според очакванията на централната банка инфлацията в края на годината ще достигне 23,2% - доста на целта. Прогноза обаче бе направена на база цена на петрола от 80 долара за барел, която сега е около 110 долара за барел.

Високите цени в страната подкопават авторитета на турския президент Реджеп Ердоган, който ще се бори отново да бъде преизбран на изборите през 2023 година.