Италия няма да ратифицира споразумението за свободна търговия на Европейския съюз с Канада (СЕТА), саботирайки най-голямото споразумение на ЕС от години.

"Скоро CETA ще пристигне в парламента и това мнозинство ще го отхвърли и няма да го ратифицира", категоричен беше италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо, цитиран от Reuters.

"Ако дори един италиански държавен служител ... продължава да защитава договори като СЕТА, той ще бъде премахнат (от поста си)", добави Ди Майо.

Министърът на земеделието Джан Марко Сетинайо от Лигата нарече споразумението "погрешно и рисковано" за Италия.

Източник на канадското правителство омаловажи забележките, като заяви, че те отразяват италианската вътрешна политика и предизвикателствата, свързани с управлението на коалиция от десни и леви партии.

"Ние сме ангажирани, но не планираме да изостряме по някакъв начин проблем, който е по-скоро е свързан с (италианската политика), с 2% от СЕТА, които остават да бъдат ратифицирани", заяви източникът, пожелал анонимност.

Търговското споразумение СЕТА трябва да бъде одобрено от всички 28 държави-членки на ЕС, за да влезе в сила напълно. Канада твърди, че 98% от договора вече е в сила.

Новото правителство на популисткото движение Пет звезди и крайнодясната Лига обеща да заеме твърда позиция към търговския договор, за да защити италианските специалитети.

От 28-те държави членки на ЕС Италия има най-много хранителни продукти със защитено наименование за произход и защитено географско указание. Сред тях са сиренето Пармиджано Реджано и шунката Прошуто ди Парма.

В рамките на СЕТА Канада признава повече от 40 вида традиционни италиански продукти от общо 292.

Споразумението частично влезе в сила през септември 2017 г., премахвайки тарифите от голям брой стоки и разширявайки достъпа до канадското говеждо месо в Европа и европейското сирене и вино в Канада.

Поддръжниците му твърдят, че то ще разшири търговията между партньорите с 20%, донасяйки на икономиката на ЕС 12 млрд. евро годишно, а на Канада - 12 млрд. канадски долара (9.1 млрд. щатски долара) годишно.