За първите девет месеца на 2021-а година българският износ не спира да расте, като до септември включително възлиза на 49,5 милиарда лева. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) и на БНБ.

По време на семинар на чуждестранния дипломатически корпус в България на тема "Българска икономика, търговия и туризъм", организиран от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи, министърът на икономиката Даниела Везиева коментира информацията така:

"Износът е с над 23 на сто повече спрямо миналата година, когато нивата бяха значително по-ниски заради пандемията. Постигнатото от българските експортно ориентирани компании обаче е по-добро и в сравнение с предпандемичната 2019-а, което е доказателство за постепенното възстановяване на икономиката".

Втори сме по износ на пшеница в ЕС - след Румъния и преди Франция

Втори сме по износ на пшеница в ЕС - след Румъния и преди Франция

За първите 2 месеца на сезона България е експортирала 806 хиляди тона

По думите на икономическия министър само за месец септември тази година общият износ на стоки възлиза на над 6 милиарда лева и нараства с близо 26% спрямо същия месец на миналата година.

Везиева подчерта, че българската икономика е експортно ориентирана и силно отворена, като търговията е нейна съществена част, която осигурява растеж и създава работни места.

"Насърчаваме и се стремим да привлечем все повече инвестиции в иновациите и високите технологии, които да носят висока добавена стойност, както и да подпомагаме експортно ориентирани компании", коментира още министърът на икономиката .

Пред представителите на чуждестранния дипломатически корпус, Везиева заяви, че ЕС е водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България, като над 50% от търговията на България е със страните от Евросъюза. Развитието на отношенията на страната ни с партньорите от трети страни обаче също са от изключително значение за външноикономическата ни политика.

ИТ индустрията у нас очаква 20% ръст за годината

ИТ индустрията у нас очаква 20% ръст за годината

Доброслав Димитров, председател на Българската асоциация на софтуерните пред Money.bg

По думите на служебния министър България се намира на много важен кръстопът между Европа и Азия и след 10 години трябва да се е превърнала в държава, в която кръговата икономика вече е факт и в която зеленият преход е почти приключен.

"Стремим се да превърнем България в държава, където малкият и среден бизнес наистина е гръбнакът на икономическото ни развитие", категорична е Даниела Везиева.

Тя подчерта още, че страната ни има потенциал да привлича инвестиции и да предоставя благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост и туризъм.

Част от приоритетите на служебния кабинет, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, са свързани с това потенциалът на развития IT сектор у нас да прелее във високите технологии и в останалите индустрии.

Може ли Планът за възстановяване наистина да засили растежа на икономиката?

Може ли Планът за възстановяване наистина да засили растежа на икономиката?

Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, в предаването Money.bg