Президентът Владимир Путин научава по трудния начин, че Русия не може да ускори икономическия си растеж и да изгради барикади, за да ограничи ефектите от бъдещите американски санкции едновременно, пише Bloomberg.

С второто засега страната се справя, а централната банка и Министерство на финансите успяват да намалят разходите, да държат под контрол монетарната политика и да пренасочат допълнителните приходи от петрол към резервите. Но данните, които се очаква да излязат още днес, ще покажат, че всичко това е за сметка на икономическия растеж.

Брутният вътрешен продукт на Русия се е разширил с едва 1,4 процента през третото тримесечие спрямо година по-рано, след ръст от 1,9 процента през предходните три месеца, според проучване на Bloomberg. След преизбирането си през март Путин обеща да ускори растежа до нива над средния световен ръст от 3,7 процента.

"Растежът трябва да е по-висок, но те се подготвят за пълна финансова изолация", казва Елина Рибакова от брюкселския тинк-танк Bruegel. "Сега те почти не разчитат на външни заеми".

Русия вече печели от санкциите на САЩ срещу Иран

Русия вече печели от санкциите на САЩ срещу Иран

В същото време Москва подава ръка на Техеран срещу Вашингтон

Амбициите на Путин за растеж останаха настрана, след като намеренията за нови санкции от Вашингтон става все по-ясни на фона на разследването за намеса в изборите. Изправена пред предложенията на Конгреса за нови санкции, и все още справяйки се с ефекта на предходните, въведени през април, Русия избра да изграе на сигурно.

Мерките, предприети от Москва, осигуряват по-ниска уязвимост на Русия от външни шокове, отколкото страната бе през 2014 г., когато първите санкции влязоха в сила. Ръстът на приходите от петрол тази година единственият голям развиващ се пазар, който има излишък и по текущата, и по фискалната сметки, казва Рибакова.

Тежестта обаче бе прехвърлена върху потребителите, които трябва да понесат удара от по-високата инфлация, след като несигурността около бъдещи санкции свали рублата с 15 процента тази година. Повишението на ДДС през 2019 г. ще усили този удар още повече.

Приятелят на Путин с най-мрачната прогноза за Русия

Приятелят на Путин с най-мрачната прогноза за Русия

Санкциите на САЩ костват 0,5 пр. п. ръста на БВП

Централната банка пък повиши лихвите за първи път от 2014 г. насам през септември, а залозите са, че през декември ще има още едно повишение.

"Цените на петрола все още са високи, както и производството в Русия. И все пак икономиката не успява да генерира инерция над 1-2 процента", пише Тимъти Аш, стратег в BlueBay Asset Management в Лондон. "Честно казано, ако санкциите не бяха ефективни, руската икономика щеше да се справя далеч по-добре".

Русия вече печели от санкциите на САЩ срещу Иран

Русия вече печели от санкциите на САЩ срещу Иран

В същото време Москва подава ръка на Техеран срещу Вашингтон