Алексей Кудрин, председател на Камарата по одит в Русия и един от малкото хора, които президентът Владимир Путин публично е наричал приятел, има може би най-лошата прогноза за руската икономика, пише Bloomberg.

Директорът на агенцията, която надзирава бюджета, предупреди в интервю за медията, че наближаващото забавяне на икономиката може да е много по-тежко от очакваното. Брутният вътрешен продукт през 2019 г. може да нарасне "значително" по-малко от 1 процент, въпреки че правителството прогнозира експанзия от 1,3 процента, казва Кудрин, който бе министър на финансите повече от десетилетие. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, също предвиждат малко по-добра картина.

По-бързият растеж е жизненоважен за изпълнението на обещанията на Путин по време на предизборната кампания за повишаване на жизнения стандарт на Русия. Вместо това прогнозите се влошават, въпреки ръста на цената на горивата.

Заплахата от нови американски санкции допълва местните рискове пред вътрешното потребление като увеличението на ДДС и плановете за повишаване на пенсионната възраст.

Скъпият петрол олекотява удара на американските санкции срещу Русия

Скъпият петрол олекотява удара на американските санкции срещу Русия

Сривът през 2014 г. направи ограниченията още по-свирепи, но днес посоката е друга

Правителството очаква, че икономиката ще нарасне с 1,8 процента през 2018 г."Цените на петрола не въздействат върху растежа и търсенето", казва Кудрин. "Ефектът им върху икономиката практически вече е изчерпан".

Предпазливостта сред инвеститорите, слабата валута и повишението на ДДС отнемат от засилката на икономиката, казва Кудрин. "Редица строителни проекти са спрени заради нарастващата несигурност сред инвеститорите заради обезценката", допълва той.

Санкциите струват на Русия около половин процентен пункт от ръста на брутния вътрешен продукт при приемане за растеж от между 1,8 и 2 процента, според Кудрин.

Въпреки щетите от санкциите, Кудрин смята, че повечето от проблемите на Русия са предизвикани от самата страна - "проблем на местни институционални и структурни реформи".

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Скъпият петрол и евтината рубла влияят добре на финансите на Русия