Когато бившият президент на Съединените американски щати Барак Обама за първи път въведе санкции срещу Русия през 2014 година, сривът на петролния пазар усили ефекта и ги превърна в тежък удар. Този път пазарите правят точно обратното, пише Bloomberg.

Докато законодателните власти във Вашингтон обмислят пореден рунд санкции, някои трейдъри предвиждат, че цената на основния износ на Русия ще достигне $100 за барел за първи път от 2014 година. И ръстът на приходите в държавната хазна може да компенсира ефекта и от най-строгите мерки, които Америка в момента обсъжда.

И инвеститорите го знаят - те започнаха да купуват руски облигации заради ръста на цената на петрола.

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Администрацията на Тръмп прави нещо, което президентът на Русия не успява от почти две десетилетия

"Ръстът на цените на петрол ще намалят страха от санкциите", казва Виктор Сабо, мениджър на портфолио в Aberdeen Standart Investments в Лондон. "Русия е сред най-силните при развиващите се пазари що се отнася до фундаменти".

Подновената заплаха от американски санкции сви цената на руските активи и ги превърна в най-зле представящите се сред развиващите се пазари това лято, но последвалото рали на петрола и подкрепата на централната банка за рублата създадоха условия за възстановяване. Междувременно във Вашингтон се обсъждат нови ограничения, включително забрана руските банки да оперират в международната финансова система.

Далипй Синг, бивш служител на Министерството на финансите на САЩ, който помогна за написването на санкциите през 2014 г., призна наскоро, че икономическото свиване в Русия се дължи на спада на цената на петрола, а не на наложените от Вашингтон ограничения. Изчисления сочат, че американските санкции са допринесли между 10 и 40%.

"По-високата цена на петрола ще помогне да бъде изолирана икономиката от нуждата да има достъп до дълговите пазари", казва Джеймс Бариню от Schroders.

Вместо Русия и Путин, санкциите на САЩ ще ударят развиващите се страни

Вместо Русия и Путин, санкциите на САЩ ще ударят развиващите се страни

Заради високата си доходност и нисък риск, руският държавен дълг остава желан от инвеститорите