Ако санкциите на САЩ засегнат тежко функционирането на икономиката на Русия, може да се стигне до паническо бягство на инвеститорите и разпродажби на активи на развиващите се пазари.

Миналия четвъртък руски държавни служители се наслаждаваха на добрите финансови баланси, а шефът на централната банка Елвира Набиулина изнесе реч пред Международния валутен фонд във Вашингтон за успешния си опит в управлението на минали кризи, пише Bloomberg.

В същото време руските държавни облигации и рублата паднаха до най-ниските нива за повече от 2 години.

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

Сенатори внесоха "закон от ада" като отмъщение за намесата на Кремъл в американските избори

Това, което плашеше инвеститорите, се случва надолу по улицата от сградата на МВФ - на заседание в Сената, където американските законодатели обсъждат нови санкции срещу Русия. Едно от разглежданите предложения е наречено "закон от ада", отчасти защото включва и забрана за закупуване на нов държавен дълг.

"Като се имай предвид ситуацията, близка до криза на развиващите се пазари, налагането на санкции на единствения пазар, където доскоро инвеститорите можеха да скрият, би довело до огромен риск от заразяване", каза Елина Рибакова, изследовател в брюкселския институт "Брюгел" и бивш ръководител на изследователския екип за Европа, Близкия изток и Африка в Deutsche Bank.

Забраната за нови покупки на дълг от американски инвеститори няма да има голямо влияние върху способността на Русия да се финансира, тъй като бюджетът й е с излишък и централната банка разполага с достатъчно пари, за да помогне, ако е необходимо.

Снимка 377479

Това, което тревожи Рибакова и други експерти, е потенциалното въздействие от падането на някогашното безопасно убежище върху малкото останало доверие на развиващите се пазари.

"Това е неприятна ситуация за портфолио мениджърите, защото всъщност няма къде да бягате, когато имате заповед за развиващите се пазари", каза Владимир Тихомиров, икономист в брокерската компания BCS в Москва.

Не е ясно дали предложението на двете основни партии в САЩ, забраняващо на американците да притежават нов руски държавен дълг, ще бъде дори прието. Но с наближаващите избори в Щатите заплахата от по-строги санкции срещу Москва заради предполагаемата намеса в американския вот принуждава инвеститорите да преоценят една от любимите си позиции спрямо местната валута.

Държавният дълг е последната крепост на Русия срещу санкциите на САЩ

Русия разчита на една последна крепост срещу санкциите на САЩ

Облигациите на страната са твърде популярни сред чуждите инвеститори, за да бъдат санкционирани

Откакто САЩ наложиха най-тежките си санкции през април, чуждестранните инвеститори намалиха вложенията си в руски държавен дълг от рекордните 34.5% до 26-27%, според Константин Вишковски, ръководител на отдела за дълга в руското министерство на финансите.

През първите 2 месеца на годината руските облигации в местна валута осигуриха на инвеститорите втората най-добра възвращаемост на развиващите се пазари. След априлските санкции те донесоха 22% загуба, най-лошият резултат след Аржентина, Турция и Южна Африка.

Доходността от 10-годишните облигации на Русия в местна валута скочи с половин процент миналата седмица, най-голямото увеличение след падането на петрола от 2016 г.

Снимка 377476

"За пазара е трудно да различи идиосинкратичен (особен, индивидуален, б.р.) риск и по-широка разпродажба. Така че не можете да изключите повишената волатилност на гърба на бъдещите санкции на Русия", обясни Андерс Фегерман, мениджър на фонд в Pinebridge Investments Europe, който управлява 87 млрд. долара.

Всичко това е въпреки излишъка по текущата сметка на страната и петата най-голяма рентабилност за нейния клас активи. Валутните резерви на руската централна банка са най-големите за последните почти 4 години. Най-печелившият износ на страната - петролът е само на няколко долара от най-високото си ниво от 2014 г. насам.

Според Вишиковски спадът само ще изостри апетита на търговците. "Според основните критерии руският суверенен риск все още е изключително привлекателен за инвеститорите. Те трудно ще бъдат убедени да потърсят този вид доходност срещу риск някъде другаде", обясни експертът.