В рамките на следващите три десетилетия в нови енергийни мощности ще бъдат инвестирани 15 трилиона долара, сочи изследване на BloombergnNEF. Около 80% от тази сума ще е насочен възобновяеми енергийни източници. Но това няма да са единствените разходи.

Други поне 14 трлн. долара ще бъдат вложени в самата енергийна мрежа, за да може тя да посрещне възобновяемото производство, което ще формира 56% от общото производство до 2050 г. "А това ще доведе до малка златна треска в добива на метали", посочва Ирина Слав от Oilprice.

Причината е, че всички те се нуждаят от метали и други минерали в производството. Така с покачването на търсенето на турбини и перки, търсенето на суровините също ще се изстреля, а същото важи и за соларните панели.

Доклад на Световната банка например прогнозира още през 2017 г., търсенето на сребро може да се покачи от текущата си стойност от 24 хил. тона годишно до над 400 хил. тона годишно, при това - при базисния сценарий, според който всъщност употребата му за соларни панели всъщност ще се понижи. При най-тежкия сценарий, търсенето може да достигне 700 хил. тона годишно.

Така се получава интересна тенденция - докато човечеството инвестира в "зелени" енергийни мощности, суровините, необходими за производството им, ще изстрелят дейностите на не толкова екологичното минно дело, твърди инвеститорът Сам Ковач в статия за Seeking Alpha. А не говорим само за среброто, а за цяла плеяда от метали.

След това идват и инвестициите и ресурсите за съхранение на електроенергията. Там тепърва трябва да се вложат огромни средства, тъй като в момента батериите просто са твърде скъпи, за да позволят енергийния преход, както посочи преди две години Джеймс Темпъл за Massachusetts Technology Review.

Изчисления на Световната банка показват, че капацитетът на батериите ще трябва да се утрои - от 100 GW днес до 305 GW, а доклад на Международната агенция по енергетиката твърди, че ръстът им ще трябва да е още по-значителен - до 500 GW към 2050 г.

Ако това не се случи, "зелената" енергийна революция може да остане просто фикция. А дори и да постигнем пробив при съхранението на електроенергията, самата революция едва ли ще е чак толкова "чиста", колкото мнозина си я представят.