Когато Daimler обяви миналия месец инвестиция за 200 милиона евро (227 милиона долара) в завод за автомобилни акумулатори в Полша, висш държавен ръководител го нарече знак за доверие в страната. В крайна сметка, точно като родното място на Daimler - Германия, Полша е член на безмитния Европейски съюз.

Решението да се разшири производството в град Явор "показва колко добре се чувстваме тук в Полша", заявява членът на управителния съвет Маркус Шафер след среща с министър-председателя Матеуш Моравецки, пише Bloomberg.

Шафер говори за страна, чийто лидер заяви, че ЕС е "въображаема общност", от която Полша не печели много, и обвини политическата опозиция и президента на ЕС Доналд Туск, че представлява "германските интереси". Изпълнителният орган на блока съди полското правителство през 2017 г. за това, че не изпълнява върховенството на закона.

Снимка 408149

Обяснението за очевидното противоречие е в числата. Търговията между Полша и Германия, която е най-голямата икономика в ЕС, се е увеличила четири пъти до почти 130 млрд. долара за десетилетие и половина. Компаниите като Volkswagen и Lufthansa са вложили стотици хиляди в Полша, откакто се присъедини към ЕС през 2004 г.

"Връзките с Германия са дори по-силни отпреди няколко години, а връзките с други държави-членки на ЕС и Китай са по-интензивни чрез поръчки от Германия", казва Ярослав Янеки, главен икономист в полското отделение на Societe Generale.

Снимка 408150

Германската зависимост е още по-изразена за Унгария и Чехия, две други членки на ЕС, които са в противоречие с останалата част от блока по отношение на европейските правила за правата на човека и гражданските свободи. Унгарският премиер Виктор Орбан обвини ЕС, че заменя демокрацията за либерализъм, казвайки, че Европейската комисия, изпълнителният орган, иска Европа да се превърне в континент на имигрантите, което според него ще доведе до "запада на Европа".

Чешкият премиер Андрей Бабиш казва, че страната му не се нуждае от намеса на ЕС в нейните дела. Но бизнес империята, която той основава, се ползва значително от земеделските субсидии от ЕС и неговата страна изнася повече части за Германия като дял отколкото която и да е друга страна освен Унгария.

Политиците в Прага, Будапеща и Варшава също наблюдават с интерес британския хаотичен процес на Брекзит, въпреки че нито една от трите страни не планира да напуска блока. Когато финансови инвеститори от Лондон направиха рутинно посещение в Източна Европа миналия месец, правителствени служители във всичките три столици спонтанно започнаха да питат за ефекта от развода.

Снимка 408151

Пьотър Калиш, старши икономист в Citigroup във Варшава, посочи, че един от факторите, водещи до увеличаване на преките чуждестранни инвестиции в Източна Европа, лъвският дял от който идва от ЕС, е безмитна, хомогенизирана регулаторна система в блока.

"Вземете Полша например и премахнете законовите и продуктови стандарти и свободния поток на стоки и вижте какво се случва с ПЧИ", казва Калиш. "Погледнете последствията, пред които е изправена Великобритания, и това дори не е нивото, с което можем да се сравняваме."