Как се справя с кризата на петролния пазар втората най-богата държава в Близкия Изток? Кувейт, който също е страна производителка на черно злато, “харчи колкото се може повече”, за да стимулира икономическия растеж.

По думите на вицепремиера Анас ал-Салех досега правителството не е отлагало нито един проект, пише Bloomberg.

За сметка на това обаче са били съкратени част от разточителните държавни харчове, тъй като бюджетният дефицит може да нарасне значително през 2016 г., по данни на Международния валутен фонд (МВФ) дори може да бъде с 13% повече от брутния вътрешен продукт (БВП).

Ал-Салех, който е финансов министър на Кувайт, планира въвеждането на стратегия, която да намали зависимостта на страната от петрола. Подобна идея не е нещо ново, като се има предвид, че всички износителки на суровината предприеха подобни мерки – от Саудитска Арабия до Нигерия.

Саудитска Арабия загърбва петрола. Реформи ще ѝ донесат $100 милиарда приходи

Саудитска Арабия загърбва петрола. Реформи ще ѝ донесат $100 милиарда приходи

Рияд въвежда редица мерки, за да неутрализира дефицита в бюджета си

Предлаганите от вицепремиера мерки включват намаляване на субсидиите за комунални услуги и въвеждането на корпоративен данък.

“Ние сме решени да продължим напред, като правим колкото се може повече разходи за икономиката и инфраструктурата”, разкрива още от стратегията ал- Салех. По неговите думи сред приоритетите е и намаляването на бюджетния дефицит.

Според финансовия министър Кувейт има достатъчно „сили” да се справи с предизвикателствата, които предлага петролният пазар в момента.

Най-губещите страни от ниските цени на петрола

Най-губещите страни от ниските цени на петрола

Deutshe Bank изчислява кои са най-засегнатите държави производителки

Персийската страна има петия по големина суверенен фонд, изчисляван на 592 милиарда долара, показват данните на Sovereign Wealth Fund Institute.

В същото време изчисленията на МВФ сочат, че БВП на Кувейт през 2015 г. е бил в размер на 70 хиляди долара на глава от населението, което прави кувейтците шестата най-богата нация в света и втората след Катар в Арабския свят.